Szukaj

Zielona kawa na odchudzanie

W ostatnim czasie na rynku pojawił się nowy produkt, który przez wielu ludzi jest zachwalany, jako skuteczna broń w walce ze zbędnymi kilogramami i w dążeniu do utrzymania zdrowia i młodości przez wiele lat. Mowa tu oczywiście o zielonej kawie, która podbija serca Polaków i cieszy się bardzo dobrymi opiniami zarówno użytkowników, jak i ekspertów.

Zielona kawa jest najzwyklejszą w świecie kawą.

Jedyne, co różni ją od swojej czarne siostry to fakt, że nie zakończył się jeszcze proces jej palenia. Właśnie z tego powodu ziarna tej kawy są barwy zielonej.

Kawa ta nie ma aż tak intensywnego aromatu i smaku. Kawa zielona jest znacznie łagodniejsza, delikatniejsza. Być może dlatego zyskuje coraz więcej fanów, którzy szukają doskonałego napoju pobudzającego, ale smaku tradycyjnej kawy po prostu nie lubią – trzeba tu zauważyć, że mimo wszystkich wspomnianych wyżej różnic, kawa zielona zawiera dokładnie taką samą ilość kofeiny, jak tradycyjna kawa czarna.

W tym miejscu powstaje więc pytanie, dlaczego zielona kawa robi tak zawrotną karierę wśród dietetyków i osób interesujących się zdrowym stylem życia?

Otóż w wyniku pewnych badań okazało się, że ziarna zielonej kawy są bardzo bogate w kwas ACG zwany także kwasem chlorogenowym. W przyrodzie właśnie ten związek odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu u roślin. Ponadto jest to również bardzo silny antyoksydant. A te jak wiadomo to związki, które przez wielu ludzi od dawna są chwalone jako zapobiegające postępowaniu procesów starzenia w organizmie ludzkim oraz zapobiegające rozwojowi niektórych komórek rakowych.

Oprócz właściwości odchudzających, kolejną ważną sprawą jest to, że zielona kawa działa także bakteriobójczo.

Można oczywiście pomyśleć, że przecież takie same właściwości mają również inne, znane i z powodzeniem do tej pory stosowane substancje. Jednak okazuje się, że najważniejszym odkryciem jest sposób działania owego kwasu chlorogenowego, którego nazwa pochodzi od jasnozielonej barwy, a nie, jak mogłoby się błędnie wydawać, zawartości chloru, z działaniem kofeiny. To właśnie połączenie dwóch znanych od wieków substancji sprawia, że znacznie zmniejsza się możliwość gromadzenia i przyswajania glukozy w organizmie. I właśnie ten fakt staje się, z punktu widzenia współczesnej dietetyki, bardzo interesujący. Dochodzi do tego jeszcze jeden ważny czynnik, a mianowicie fakt, że zielona kawa bogata jest także w związki, które znacznie przyspieszają procesy spalania tkanki tłuszczowej w ciele człowieka. Właśnie te odkrycia sprawiły, że naukowcy postanowili przyjrzeć się bliżej zielonej kawie i spróbować ją wykorzystać podczas kuracji odchudzających.

To wszystko sprawiło też, że już od pewnego czasu w aptekach i sklepach zielarskich można było kupić specjalne suplementy diety, które zawierały w  sobie wyciąg z zielonej kawy. Miały one przede wszystkim wspomagać procesy odchudzania u osób, które do tej pory bezskutecznie walczyły z nadwagą. To jednak nie jest jedyny sposób korzystania z dobrodziejstw kawy zielonej. Coraz częściej kawę tę można kupić w specjalistycznych sklepach tradycyjnych i internetowych, które swoim klientom oferują szeroki wybór różnego rodzaju kaw i herbat. Okazuje się, że w wielu takich miejscach kawa zielona staje się w krótkim czasie prawdziwym bestsellerem.

Kawę zieloną, podobnie jak jej czarną siostrę, przed zalaniem wodą należy zmielić. Oczywiście część sklepu oferuje zmielenie tej kawy na miejscu, jednak chyba każdy wielbiciel kawy zgodzi się z tym, że jedynie ta świeżo mielona smakuje najlepiej. Tutaj trzeba jednak od razu zwrócić uwagę na fakt, że ziarenka kawy zielonej są nieco twardsze od ziaren palonej kawy czarnej. Dlatego nie poleca się wrzucania ich od razu do młynka. Specjaliści i smakosze twierdzą, że najlepiej jest najpierw ziarna zielonej kawy rozbić w moździerzu. W ten sposób uniknie się ryzyka zniszczenia ulubionego elektrycznego młynka do kawy.

Dopiero tak zmielone ziarna można wsypać do kubka  lub innego naczynia, z którego zamierza się wypić gotowy napar. Na koniec ziarna te oczywiście należy zalać wrzątkiem i poczekać kilka minut, aby cały napój się zaparzył. W tym momencie nietypowa i, co najważniejsze, bardzo zdrowa kawa, jest właściwie gotowa do spożycia. Można jednak oczywiście smak tak przyrządzonej kawy ulepszyć, stosując doskonale znane sposoby, jak dodanie odpowiednich przypraw, takich jak na przykład kardamon. Można też oczywiście napój posłodzić, ale trzeba pamiętać, że jeśli stosuje się go jako środek wspomagający odchudzanie, takie działanie po prostu mija się z założonym celem. Smakosze kawy mogą jednak popróbować i poeksperymentować w poszukiwaniu przepisu na najlepszą kawę zieloną.