Brokuły, czyli kapusta szparagowa. Jest to roślina należąca do grupy kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Była powszechnie uprawiana w starożytnej Grecji i Rzymie. Brokuł znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Można przyrządzać go na wiele sposobów. Prezentujemy zupę krem brokułową z gorgonzolą.
Składniki:
• 1 brokuł
• 50 – 100 g sera Gorgonzola (bez skórki)
• 1/2 filiżanki listków natki pietruszki
• sól morska oraz świeżo zmielony czarny pieprz
dodatki: chleb opieczony w tosterze, oliwa z oliwek do serwowania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Brokuła opłukać, odciąć różyczki od łodygi i włożyć je do garnka. Zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Jeszcze raz odcedzić, wlać 2-3 szklanki świeżej wody (w zależności od wielkości brokuła), posolić i gotować brokuły do miękkości, uważając aby ich nie rozgotować, gdyż stracą swój zielony kolor, lepiej aby były al dente.
- Zmiksować w blenderze razem z serem Gorgonzola (w takiej ilości jak lubimy), z natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tego ostatniego nie żałować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić solą. Gorącą wlać do miseczek, skropić ewentualnie oliwą z oliwek i podawać z chlebem opieczonym w tosterze. Zupa najlepsza jest gorąca, zaraz po ugotowaniu. Jeśli musimy zupę podgrzać, starajmy się jej nie zagotowywać.