Szukaj

Zupa dyniowa z lanymi kluskami

zupa dyniowa z lanymi kluskami

Jesień. Początek sezonu dyniowego. Najlepszy czas na przyrządzenie zapasu pysznego puree i zupy w przeróżnych odsłonach. Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy odkrywać zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach.

A mleczna zupa dyniowa to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. U nas to obowiązkowa pozycja śniadaniowa na przywitanie tej pięknej pory roku.  Dzięki słodkości dyni, zupa nie potrzebuje już ani grama cukru, jest pyszna sama w sobie!

 

 

Składniki na zupę krem:

  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta sproszkowanej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii (ewentualnie cukier waniliowy do smaku)

Składniki na lane kluski:

  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej

 

Przygotowanie:

 

*Przepis na puree dyniowe :

Dynię kroimy najpierw na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Nie musimy dyni obierać.  Najlepsza dynia do przyrządzenia takiego puree, to dynia zwyczajna lub hokkaido.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C.

Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu). Pieczemy około 30 minut lub do miękkości.

Upieczoną dynię obieramy nożykiem (skórka będzie ładnie odchodzić) i blendujemy dokładnie aby uzyskać gadki mus.

Upieczona dynia jest o niebo lepsza od gotowanej, aksamitna i pełna smaku, puree  dzięki temu jest gęste.

Gotowe puree możemy podzielić na porcje i zamrozić.

 

Następnie przygotowujemy ciasto na kluski.

Do kubeczka wbijamy jajko, dodajemy 3 płaskie łyżki mąki i widelcem rozcieramy, aż do uzyskania idealnie gładkiego ciasta, z widocznymi pęcherzykami (ciasto powinno wyjść nieco gęstsze niż naleśnikowe).

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy szczyptę wanilii i zagotowujemy.

Do gotującego się na wolnym ogniu mleka cienką strużką wlewamy ciasto, mieszamy dopiero po chwili, żeby ciasto zdążyło się lekko ściąć. Po około minucie kluski będą gotowe.

Do mleka z kluskami stopniowo dodajemy puree dyniowe, całość delikatnie mieszamy i gotowe.