Żywność wywołująca bóle głowy

Żywność wywołująca bóle głowy

Ból głowy może mieć różne przyczyny, często pojawia się po nieprzespanej nocy lub męczącym dniu. Nie każdy jednak wie, że istnieje wiele produktów, które mogą go wywoływać. Nieodpowiednia dieta często zwiększa częstotliwość bólu głowy, a tym samym osłabia organizm i uprzykrza codzienne czynności. Podpowiadamy, jakie produkty wykluczyć z diety, by bóle głowy i migreny przestały nam dokuczać.

Jakie pokarmy mogą wywołać ból głowy lub migrenę?

Do pokarmów niekorzystnie wpływających na zdrowie należą te tłuste, zwłaszcza smażone. Wysokotłuszczowa dieta wpływa nie tylko na wagę ciała i wiele chorób ogólnoustrojowych, ale może także być przyczyną częstego bólu głowy. Istnieją jednak przesłanki, że w wielu przypadkach to właśnie dieta wysokotłuszczowa może korzystnie wpływać na osoby cierpiące na migrenę.

Kolejnym, wydaje się oczywistym powodem bólu głowy może być alkohol, zwłaszcza czerwone wino. Wszystko za sprawą obecnych w winie tyraminy i histaminy, które mogą wywoływać migreny.

Wspomniana tyramina, czyli pochodna aminokwasu tyrozyny, występuje również w produktach takich jak np.:

  • dojrzewające sery, np. mozzarella, brie, ser żółty;
  • wędliny, zwłaszcza suszone;
  • wędzone ryby;
  • salami;
  • wątroba;
  • kiszona kapusta i ogórki;
  • warzywa w zalewie octowej, np. soja;
  • drożdże;
  • kefiry i inne produkty fermentowane.

Prawdopodobnie również kakao i ,,prawdziwa” kakaowa czekolada mogą przyczyniać się do występowania migreny. Dzieje się tak, ponieważ w kakao znajduje się fenyloetyloamina zwiększająca wydzielanie serotoniny i katecholaminy, co może wywoływać bóle głowy lub migreny.

Do bólu głowy i częstych migren może dochodzić znacznie częściej w przypadku osób spożywających duże ilości produktów przetworzonych. Dodatki sztucznych barwników, konserwantów i środków wzmacniających smak mogą wywoływać bóle.

Do najbardziej podejrzanych o działanie wywołujące ból głowy zaliczamy składniki ,,sztucznej” żywności takie jak:

  • glutaminian sodu (E621) – stosowany jako środek poprawiający smak i zapach jedzenia, głównie: zup w proszku, sosów, chipsów, produktów w puszkach, pokarmach typu fast-food.
  • azotany – stosowane do konserwowania produktów spożywczych, głównie mięsa i kiełbasy.

Na bóle głowy mogą cierpieć również osoby nieodpowiednio dozujące napoje kofeinowe, takie jak herbata, kawa, czy napoje energetyzujące. Kofeina pobudza uwalnianie neuroprzekaźników, przez co może wywoływać migreny. Zdarza się również, że osoby pijące kawę codziennie będą odczuwały ból, gdy ominą zwykle spożywaną ilość kawy.

Wiele pokarmów może wywoływać migreny, jednak nie w przypadku każdej osoby. Odczucia po posiłku zależą od indywidualnych predyspozycji organizmu, dlatego do określenia, jakie pokarmy nam szkodzą, konieczna jest odpowiednia obserwacja. Należy jednak pamiętać, że migrena może pojawić nawet następnego dnia po spożyciu nietolerowanego produktu.

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *