sobota, 27 czerwca, 2020

 

Olej kokosowy i jego wykorzystanie do produkcji kosmetyków

Orzech kokosowy, czyli pestka, składa się z łupiny zbudowanej z bielma nadającego się do konsumpcji. Bielmo w ciągu kilku miesięcy twardnieje i zmienia się w koprę, z której pozyskuje się wiórki, mąkę, a także masło kokosowe. Kopra składa się w przeważającej części z tłuszczu.Jakie funkcje spełniają kwasy tłuszczowe, które można odnaleźć w oleju kokosowym? – kwas stearynowy oraz kwas oleinowy są wykorzystywane jako emulgatory do produkcji kosmetyków oraz medykamentów – kwas mirystynowy służy do produkcji substancji zapachowych i aromatów; jako tłusty emolient redukuje zbytnie odparowywanie wody ze skóry i włosówCzytaj dalej