Olej kokosowy i jego wykorzystanie do produkcji kosmetyków

Orzech kokosowy, czyli pestka, składa się z łupiny zbudowanej z bielma nadającego się do konsumpcji. Bielmo w ciągu kilku miesięcy twardnieje i zmienia się w koprę, z której pozyskuje się wiórki, mąkę, a także masło kokosowe. Kopra składa się w przeważającej części z tłuszczu.
Jakie funkcje spełniają kwasy tłuszczowe, które można odnaleźć w oleju kokosowym?
– kwas stearynowy oraz kwas oleinowy są wykorzystywane jako emulgatory do produkcji kosmetyków oraz medykamentów
– kwas mirystynowy służy do produkcji substancji zapachowych i aromatów; jako tłusty emolient redukuje zbytnie odparowywanie wody ze skóry i włosów
– kwas laurynowy jest stosowany w przemyśle kosmetycznym do wyrobu mydeł, szamponów
Właściwości oleju kokosowego
Przy wyrobie kosmetyków często korzysta się z masła kokosowego, które ma konsystencję stałą w temperaturze pokojowej. Masło może być składnikiem kremów, balsamów, mydeł, środków piorących. Olej kokosowy frakcjonowany cechuje się zachowaniem płynnej konsystencji w temperaturze poniżej 26°C, nie pozostawia tłustej warstwy na skórze, więc może być użyty jako olejek do ciała bądź do masażu. Olej kokosowy otrzymany z kopry nadaje twardość kosmetykom myjącym i zapewnia tworzenie się gęstej piany.
Pielęgnacja skóry i włosów
Olej kokosowy pomaga chronić włosy przed wysuszeniem, obniża podatność na puszenie się i zapobiega ich wypadaniu. Regularne stosowanie maski z olejem kokosowym wpływa na zmniejszenie łamania się włosów, a także ułatwia rozczesywanie kosmyków. Badania wskazują, że preparat otrzymany z kokosa może być pomocny w leczeniu wszawicy.
Olej kokosowy ma silne właściwości nawilżające, pomaga zatrzymywać wodę w głębszych warstwach skóry, zapobiega migracji niekorzystnej mikroflory bakteryjnej oraz grzybów z rodzaju Candida. Omawiany preparat jest skuteczny u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry oraz zmniejsza zrogowaciałe zmiany na kończynach dolnych w ludzi w podeszłym wieku. Wspomniany olej jest na tyle łagodny, że można wykorzystywać go do pielęgnacji skóry noworodków. Kolejną właściwością oleju kokosowego jest jego działanie przeciwrodnikowe wynikające z zawartości witaminy E oraz związków fenolowych. Wymienione substancje spowalniają procesy starzenia i redukują wpływ wolnych rodników na DNA.
Olej kokosowy zapewnia też ochronę przed szkodliwym wpływem promieniowana UV. Obecnie trwają badania nad wykorzystaniem omawianego oleju jako produktu alternatywnego dla filtrów chemicznych. Eksperymentalne badania na szczurach pokazały, że olej kokosowy przyspiesza procesy gojenia ran.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *