Szukaj

Tofurnik klasyczny na kakaowym spodzie

Tofurnik klasyczny na kakaowym spodzie

Pyszne, delikatne ciasto na bazie naturalnego tofu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zyskuje serowy posmak, nieco przypomina tradycyjny sernik.

 

Składniki na masę:

  • 2 opakowania tofu naturalnego po 180g
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na spód:

  • łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego)
  • 4 łyżki wody
  • 65g masła lub oleju kokosowego
  • szklanka mąki
  • łyżka kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego

 

*jeśli użyjemy świeżo ugotowanej kaszy, łatwiej nam będzie uzyskać gładką konsystencję masy podczas blendowania.

 

Przygotowanie:

Na początek kruchy, kakaowy spód.

Do miski wsypujemy zmielone siemię, 4 łyżki wody i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.

Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia i spód wylepiamy schłodzonym ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.

W międzyczasie przygotowujemy masę „sernikową” z tofu.

Tofu odciskamy a nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników czyli: sok i skórkę z cytryny, mleczko kokosowe, cukier, ciepłą kaszę jaglaną, budyń oraz ekstrakt waniliowy. Całość blendujemy, aby uzyskać gładką masę.

Masę z tofu przekładamy na lekko przestudzony spód.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 175’C i wstawiamy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy około godzinę.

Wskazówka: na najniższym poziomie piekarnika możemy postawić naczynie żaroodporne wypełnione do 1/3 wrzątkiem. Para sprawi, że ciasto wyjdzie bardzo delikatne i puszyste.

 

Po godzinie piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy drzwiczki, tofurnik wyciągamy po 15 minutach. Odstawiamy do przestudzenia.

Gotowy tofurnik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

 

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Olej kokosowy lub masło roztapiamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Wyłączamy palnik i dodajemy resztę składników, mieszamy trzepaczką do połączenia i polewamy ciasto. Polewa bardzo szybko zastygnie, dosłownie po kilku minutach w lodówce.

Smacznego!