Szukaj

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

chleb pszenny na zakwasie

Gdy zakwas mamy już gotowy, pora na wypieczenie pierwszego bochenka!

Najprostsza wersja chleba na zakwasie. W prostocie tkwi pełnia smaku. Potrzeba tak niewiele, by uzyskać tak wspaniały efekt! Miękki miąższ i chrupiąca skórka. Do pełni szczęścia wystarczy tylko dodatek dobrego masła.

 

Składniki:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250g wody
  • 400g mąki pszennej
  • łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Do miski przekładamy zakwas i mieszamy z wodą. Następnie dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Podczas wyrabiania ciasto  będzie się trochę kleić, ale tak ma być (najwygodniej użyć miksera z hakiem chlebowym, ale my wyrabiamy ręcznie).

Po wyrobieniu ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią spożywczą. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Podczas wyrastania ciasto dwukrotnie składamy.

Na czym polega składanie ciasta?

Po godzinie wyrastania wyciągamy ciasto na obsypany mąką blat, ciasto rozciągamy, lewy bok składamy do środka i lekko przygniatamy żeby je odgazować, następnie prawy bok składamy do środka i również lekko przygniatamy, analogicznie składamy dwa krótsze boki. Następnie ciasto wkładamy z powrotem do miski łączeniem do dołu, po godzinie czynność powtarzamy. Składanie ciasta wpływa na jego strukturę i daje lepszy efekt końcowy naszego wypieku.

 

Po 3 godzinach przekładamy ciasto do wybranej formy np. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owijamy folią i pozostawiamy do ponownego wyrastania na 3 godziny.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 240’C z opcją grzania góra-dół.

Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, pieczemy 10 minut w 240’C, następnie zmniejszamy temperaturę do 220’C i pieczemy jeszcze 20-25 minut.

Wskazówka: aby uzyskać jeszcze lepszy efekt końcowy, dobrze jest na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione do 1/3 wrzątkiem.

Wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu od spodu.

Gotowy chleb studzimy na kratce.

Smacznego!