Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Gdy zakwas mamy już gotowy, pora na wypieczenie pierwszego bochenka!

Najprostsza wersja chleba na zakwasie. W prostocie tkwi pełnia smaku. Potrzeba tak niewiele, by uzyskać tak wspaniały efekt! Miękki miąższ i chrupiąca skórka. Do pełni szczęścia wystarczy tylko dodatek dobrego masła.

 

Składniki:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250g wody
  • 400g mąki pszennej
  • łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Do miski przekładamy zakwas i mieszamy z wodą. Następnie dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Podczas wyrabiania ciasto  będzie się trochę kleić, ale tak ma być (najwygodniej użyć miksera z hakiem chlebowym, ale my wyrabiamy ręcznie).

Po wyrobieniu ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią spożywczą. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Podczas wyrastania ciasto dwukrotnie składamy.

Na czym polega składanie ciasta?

Po godzinie wyrastania wyciągamy ciasto na obsypany mąką blat, ciasto rozciągamy, lewy bok składamy do środka i lekko przygniatamy żeby je odgazować, następnie prawy bok składamy do środka i również lekko przygniatamy, analogicznie składamy dwa krótsze boki. Następnie ciasto wkładamy z powrotem do miski łączeniem do dołu, po godzinie czynność powtarzamy. Składanie ciasta wpływa na jego strukturę i daje lepszy efekt końcowy naszego wypieku.

 

Po 3 godzinach przekładamy ciasto do wybranej formy np. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owijamy folią i pozostawiamy do ponownego wyrastania na 3 godziny.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 240’C z opcją grzania góra-dół.

Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, pieczemy 10 minut w 240’C, następnie zmniejszamy temperaturę do 220’C i pieczemy jeszcze 20-25 minut.

Wskazówka: aby uzyskać jeszcze lepszy efekt końcowy, dobrze jest na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione do 1/3 wrzątkiem.

Wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu od spodu.

Gotowy chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *