Cykoria podróżnik – na trawienie i brak apetytu

Cykoria podróżnik – na trawienie i brak apetytu

Problemy żołądkowe, dyskomfort trawienny, wzdęcia i brak apetytu – przynajmniej raz w życiu każdy doznaje tego typu dolegliwości. Warto przed sięganiem po leki znać naturalne sposoby, które mogą przynieść szybką ulgę, a jednym z nich jest zioło cykoria podróżnik. Jak działa ta roślina i w jakich przypadkach zaleca się jej stosowanie?

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) nazywana jest także podróżnikiem błękitnym (ze względu na niebieskie kwiaty) lub macacznikiem. Roślina występuje powszechnie w całej Polsce i dorasta do 30-120 cm wysokości. W lecznictwie wykorzystuje się wszystkie części cykorii, w tym kłącze.

Za jej lecznicze właściwości odpowiada zawartość wielu związków, wśród których są m.in.: 

  • witaminy: C, B;
  • żelazo;
  • sód;
  • fosfor;
  • potas;
  • mangan;
  • kwasy fenolowe;
  • inulina;
  • hydroksykumaryny;
  • taraksasterol;
  • flawonoidy;
  • glikozydy;
  • polisacharydy prebiotyczne;
  • cholina.

Cykoria podróżnik – wskazania

Zioło wykazuje liczne właściwości lecznicze, jednak do najbardziej popularnych należy korzystny wpływ w przypadku zaburzeń trawiennych. Składniki zawarte w cykorii wspierają wytwarzanie naturalnej flory bakteryjnej, łagodząc tym samym dolegliwości takie jak:

  • wzdęcia;
  • odbijanie;
  • dyskomfort trawienny;
  • brak apetytu – ponieważ cykoria zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.

Ponadto, napary z cykorii znajdują zastosowanie jako środki pomocnicze przy cukrzycy oraz  zmniejszające poziom cholesterolu – z tego powodu cykoria często stosowana jest jako wsparcie przy odchudzaniu.

Działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które cykoria zawdzięcza głównie goryczkom, wykorzystywane jest w leczeniu zmian skórnych, takich jak liszaj, czy wągry. Działanie przeciwzapalne cykoria wykazuje także przy stosowaniu doustnym, dlatego może być przyjmowana przy problemach z drogami moczowymi, jednocześnie działając słabo moczopędnie.

Stosuje się herbatę z cykorii także jako środek żółciopędny, ułatwiający odpływ zastoju żółci oraz jako środek wspierający funkcję wątroby i oczyszczający organizm. 

Cykoria w kuchni

Cykorię podróżnik stosuje się nie tylko w ziołolecznictwie, ale także jako wartościowy składnik diety. Ziele cykorii nadaje się do sałatek warzywnych, dzięki czemu zyskujemy zwiększenie walorów smakowych oraz odżywczych. Z kolei korzeń rośliny służy do przyrządzania kawy z cykorii, która nie tylko jest smaczne, ale także dba o zdrowie.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *