Ludzie starsi sami dbają o swój wizerunek, dietę i wagę – twierdzi Maria Mikołajczyk, dietetyk. Prowadzi sekcję dietetyczną na Uniwersytecie Trzeciego Wieku AJD.
Po 60-tce najlepiej jeść wszystko, lecz w małych ilościach, niech będzie to pięć posiłków dziennie, ale w rozsądnych ilościach. Najlepiej nie przejadać się i wstawać od stołu głodnym. Seniorzy powinni jeść dużo warzyw i owoców, ponieważ ich metabolizm jest spowolniony, spada też odporność. Trzeba również wyciszyć emocje, ludzie starsi na stres reagują bowiem utratą wagi.Kolację najlepiej spożyć do godz. 19.00. Zdrową dietę należy także połączyć z ćwiczeniami, pływaniem, jazdą na rowerze, czy spacerami. Najlepsza dla seniora dieta to dieta śródziemnomorska, pełna warzyw, owoców, ryb, oliwy i drobiu bez używek i mięsa.