Pyszne ciasto ze śliwkami
Ponieważ sezon na śliwki akurat jest w pełni, warto pokusić się o przygotowanie wspaniałego deseru, jakim z pewnością będzie pyszne ciasto ze śliwkami. Można wykonać je w bardzo prosty sposób i będzie doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty, gdy odwiedzą nas weekendowi goście. A na dodatek warto pamiętać, że śliwki świetnie regulują pracę jelit i […]
Szybkie danie makaronowe
Zdarza się, że nagłe odwiedziny, niespodziewani goście zmuszają nas do znalezienia natychmiastowego pomysłu na coś do jedzenia i wtedy sprawdzi się szybkie danie makaronowe. Niewielka ilość składników i łatwość przygotowania czyni ten posiłek niezwykle popularnym. Można podać go zarówno na śniadanie, jaki i na obiad, ale również będzie wyśmienitą kolacją. Elegancko zaprezentuje się także na […]
Tortilla meksykańska smaczne i tanie danie na polskim stole
Dania z różnych stron świata coraz częściej pojawiają się w naszym codziennym menu, jednym z nich jest tortilla meksykańska smaczne i tanie danie na polskim stole. Przyczyny tego zjawiska można upatrywać się przede wszystkim w tym, że pasją wielu ludzi na całym świecie jest podróżowanie. Jesteśmy ciekawi innych kultur i tradycji, a także posiłków, jakie […]
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Dla zachowania lepszej figury najlepiej latem jeść lekkie ciasta, na przykład ciasto jogurtowe z rabarbarem. Rabarbar nie cieszy się dobrą opinią u wielu osób, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Jednak roślina ta zawiera również cenne składniki, takie jak witaminy A, C, E oraz minerały: potas, kwas foliowy czy błonnik. Z powodu zawartości kwasu szczawiowego […]
Jedzmy ziemniaki
Naukowcy obalili mit, który odstraszał nas przez całe dziesięciolecia od spożywania tego wartościowego warzywa – ziemniaki nie mają dużo kalorii a są bardzo wartościowe, więc jedzmy ziemniaki. Dwa ziemniaki średniej wielkości (około 100g) mają wartość energetyczną równą zaledwie 60-70 kcal. Wynika z tego, że zawierają mniej kalorii niż banany, które dla porównania, w 100g mają […]
Czas na małosolne
Nadszedł czas na małosolne, ale dzisiaj nieco inaczej i prościej. Przywykliśmy do tego, że ogórek kwaszony lub małosolny musi przez jakiś czas kisić się w wodzie. Okazuje się jednak, że ogórki można kwasić o wiele prościej. Ogórki kwaszone i małosolne są wartościowym źródłem witamin i mikroelementów. Do niedawna nasi zachodni sąsiedzi z obrzydzeniem odwracali wzrok, […]
Pyszny weekendowy deser truskawkowy
Zrobiło się bardzo ciepło a na straganach pojawiły się pierwsze truskawki, więc warto to wykorzystać i zrobić pyszny weekendowy deser truskawkowy. Czujemy się uwolnieni od wyrzutów sumienia, gdy może delektować się wspaniałym smakiem deseru, jednocześnie mając świadomość, że jest on lekkostrawny i zdrowy. W proponowanym deserze znajdą się dwa wartościowe dla zdrowia składniki. Są nimi […]
Racuszki mogą być nietuczące
Na pewno nie ma osób, które nie skusiłyby się na zjedzenie chociaż jednego, puszystego racuszka, jednak poważnym hamulcem jest świadomość, że to danie kaloryczne, tymczasem, jak się okazuje, racuszki mogą być nietuczące. Coraz częściej myśli się o zdrowym odżywianiu. Naukowe badania udowadniają, że to co jemy wpływa w dominującym stopniu na nasze zdrowie i samopoczucie. […]