Szukaj

Faszerowane patisony

Faszerowane patisony

Niedzielny obiad nie musi wcale być stereotypowo ze schabowym, na pewno wszystkich mile zaskoczą faszerowane patisony. Te warzywa, kuzyni cukinii i dyni, wyglądają frapująco i są niezwykle delikatne w smaku. Można je faszerować różnymi składnikami i podawać upieczone zarówno na obiad, jak i na kolację. Patisony są niskokaloryczne i zawierają cenne witaminy i minerały. Warto […]

Pyszne ciasto ze śliwkami

Pyszne ciasto ze śliwkami

Ponieważ sezon na śliwki akurat jest w pełni, warto pokusić się o przygotowanie wspaniałego deseru, jakim z pewnością będzie pyszne ciasto ze śliwkami. Można wykonać je w bardzo prosty sposób i będzie doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty, gdy odwiedzą nas weekendowi goście. A na dodatek warto pamiętać, że śliwki świetnie regulują pracę jelit i […]

Szybkie danie makaronowe

Szybkie danie makaronowe

Zdarza się, że nagłe odwiedziny, niespodziewani goście zmuszają nas do znalezienia natychmiastowego pomysłu na coś do jedzenia i wtedy sprawdzi się szybkie danie makaronowe. Niewielka ilość składników i łatwość przygotowania czyni ten posiłek niezwykle popularnym. Można podać go zarówno na śniadanie, jaki i na obiad, ale również będzie wyśmienitą kolacją. Elegancko zaprezentuje się także na […]

Tortilla meksykańska smaczne i tanie danie na polskim stole

tortilla meksykańska smaczne i tanie danie na polskim stole

Dania z różnych stron świata coraz częściej pojawiają się w naszym codziennym menu, jednym z nich jest tortilla meksykańska smaczne i tanie danie na polskim stole. Przyczyny tego zjawiska można upatrywać się przede wszystkim w tym, że pasją wielu ludzi na całym świecie jest podróżowanie. Jesteśmy ciekawi innych kultur i tradycji, a także posiłków, jakie […]

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Cisto jogurtowe z rabarbarem

Dla zachowania lepszej figury najlepiej latem jeść lekkie ciasta, na przykład ciasto jogurtowe z rabarbarem. Rabarbar nie cieszy się dobrą opinią u wielu osób, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Jednak roślina ta zawiera również cenne składniki, takie jak witaminy A, C, E oraz minerały: potas, kwas foliowy czy błonnik. Z powodu zawartości kwasu szczawiowego […]

Jedzmy ziemniaki

jedzmy ziemniaki

Naukowcy obalili mit, który odstraszał nas przez całe dziesięciolecia od spożywania tego wartościowego warzywa – ziemniaki nie mają dużo kalorii a są bardzo wartościowe, więc jedzmy ziemniaki. Dwa ziemniaki średniej wielkości (około 100g) mają wartość energetyczną równą zaledwie 60-70 kcal. Wynika z tego, że zawierają mniej kalorii niż banany, które dla porównania, w 100g mają […]

Czas na małosolne

Czas na małosolne

Nadszedł czas na małosolne, ale dzisiaj nieco inaczej i prościej. Przywykliśmy do tego, że ogórek kwaszony lub małosolny musi przez jakiś czas kisić się w wodzie. Okazuje się jednak, że ogórki można kwasić o wiele prościej. Ogórki kwaszone i małosolne są wartościowym źródłem witamin i mikroelementów. Do niedawna nasi zachodni sąsiedzi z obrzydzeniem odwracali wzrok, […]

Pyszny weekendowy deser truskawkowy

Pyszny weekendowy deser truskawkowy

Zrobiło się bardzo ciepło a na straganach pojawiły się pierwsze truskawki, więc warto to wykorzystać i zrobić pyszny weekendowy deser truskawkowy. Czujemy się uwolnieni od wyrzutów sumienia, gdy może delektować się wspaniałym smakiem deseru, jednocześnie mając świadomość, że jest on lekkostrawny i zdrowy. W proponowanym deserze znajdą się dwa wartościowe dla zdrowia składniki. Są nimi […]