Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka

Soczyste i słodkie śliwki to jedne z tych owoców, bez których nie wyobrażamy sobie wczesnojesiennych przysmaków. Pyszne na surowo, jako baza przetworów czy ususzone w formie wytrawnego dodatku. Jedzmy więc śliwki w każdej postaci i na zdrowie!
Na świecie występuje ponad 6 tysięcy odmian śliwy domowej. Wszystkie pochodzą od krzyżówek dzikich drzew, które w Europie znane były już w neolicie. Wśród odmian tego fioletowego owocu wyróżniamy deserowe jak renklody i węgierki) oraz nadające się idealnie na przetwory renklody zielone, węgierki zwykłe i popularne we Francji mirabelki.
Bogactwo witamin, błonnika i dobry humor
Dobroczynne właściwości śliwek znają i uznają nie tylko zwolennicy naturalnych wspomagaczy zdrowia i odporności, ale też lekarze i farmaceuci. Nie bez powodu wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji leków np. przeciw zaparciom. Dzięki bogactwu witamin z grupy B śliwki od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Dzięki wysokiej zawartości potasu regulują ciśnienie. Jako jedne z niewielu owoców zawierają też bor, który zapobiega osteoporozie. Śliwki mają też zbawienny wpływ na naszą skórę – szczególnie powinny zaprzyjaźnić się z nimi osoby z cerą naczynkową. Zawarta w tych fioletowych owocach witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i zapobiega uwidacznianiu się naczyń krwionośnych na cienkiej skórze twarzy.
Śliwki, szczególnie suszone, to największy sprzymierzeniec liczących kalorie. Owoce w tej formie posiadają właściwości przeczyszczające usprawniające pracę jelit, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pęcznieją w żołądku i zapewniają na długo uczucie sytości. Uważajmy jednak! Suszone śliwki są kaloryczne – 100 g to ponad 260 kalorii.
Smaki dzieciństwa i przedłużenie złotej jesieni
Delikatne, puszyste ciasto z owocami to klasyka, przywołująca wspomnienia smaków z dzieciństwa, a ciasto ze śliwkami pamiętamy najlepiej! Jego przygotowanie z urządzeniem wielofunkcyjnym Thermomix® jest niezwykle proste. Przepis na ciasto śliwkowe z polewą bezową dostępny jest na platformie Cookidoo®, a dzięki połączeniu za pomocą dodatku Cook-Key® przygotujemy je krok po kroku. Thermomix® wyręczy nas w tych najbardziej żmudnych etapach – ciasto wyrobi dokładnie w 40 sekund, a pianę na bezową polewę ubije w niewiele ponad 3 minuty!
Śliwki to, obok truskawek czy wiśni, najpopularniejsze owocowe bazy dla pysznych dżemów i konfitur. Z dostępną na platformie Cookidoo® kolekcją „Słodkie przetwory. Dżemy, konfitury i powidła” przygotujemy pyszne powidła śliwkowo-czekoladowe, które w zimie z powodzeniem zastąpią gotowe czekoladowe kremy do kanapek i przywołają wspomnienie końcówki lata i wczesnej jesieni. Podobnie z resztą jak smoothie śliwkowo-jeżynowe, na które przepis znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix® „Smoothie z mrożonych owoców”.
CIASTO ŚLIWKOWE Z POLEWĄ BEZOWĄ
SKŁADNIKI NA 24 PORCJE
· 4 jajka
· 240 g cukru
· 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM5 lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g
· 200 g masła pokrojonego na kawałki, o temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
· 400 g mąki pszennej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· bułka tarta do posypania formy
· 300 – 400 g śliwek, umytych, bez pestek, przekrojonych na pół
Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.
2 Cukier zemleć na cukier puder. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
3 Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieść. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
4 Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).
5. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodać pozostałą część cukru pudru.
6. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.
7. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.
8. Ciasto podawać po ostudzeniu. SMACZNEGO !!!!
Powiązane artykuły

Jaglane rafaello
Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku. Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia,Czytaj dalej

Kurczak w delikatnym sosie pomidorowo-koperkowym
To potrawa doskonała w swej prostocie. Bardzo szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Czytaj dalej