Szukaj

Gołąbki po chińsku

Gołąbki gotowane na parze z mielonym mięsem i krewetkami. Z dodatkiem smażonych porów, papryczki chilli i sosu sojowego.Składniki, 10 gołąbków:• 10 liści kapusty włoskiej• 250 g chudego mielonego mięsa (wieprzowiny lub cielęciny)• 150 g surowych krewetek, obranych i drobno posiekanych lub zmielonych• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej• 1/2 łyżeczki chilli• 1 roztrzepane jajko• 2 łyżki oleju […]

Ciasto z rabarbarem

Rzewień – tak się nazywa rabarbar. Jest przydatny w kuchni tylko do końca czerwca, potem wyroby stają się gorzkie i niesmaczne. W pozostałej części roku można się cieszyć rabarbarowymi przetworami, czyli kompotami, syropami, marmoladami. Roślina ta ma niezwykle pożyteczne właściwości zdrowotne. W kuchni wykorzystuje się łodygi rabarbaru, lekko czerwone. Korzeń jest używany do wyrobu preparatów […]

Cuda z kaszy jaglanej

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe. Stąd jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Kaszę jaglaną często gotuje się w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem […]

Makaron ze szpinakiem

Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste – bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty – luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały […]

Herbata 'parzona’ na zimno

Robi się coraz cieplej. Wiosna w pełni, a zanim się obejrzymy nadejdzie lato, a wraz z nim, mamy nadzieję, ciepłe, słoneczne dni. W takie ciepłe dni chętnie sięgamy po zimne napoje. Okazuje się, że pragnienie wyśmienicie może gasić herbata i to herbata przygotowana w dość zaskakujący sposób, a mianowicie przy użyciu wyłącznie zimnej wody. „Zimne […]

Energetyczny koktail z karotki i mango

Karotka z mango – to energetyczny koktail, który szybko postawi cię na nogi, czyli doda sił witalnych. Polecamy. Składniki na jeden litr: 2 kg marchwi 3 dojrzałe mango 3 banany Nasiona Chia Sposób przygotowania: W sokowirówce wycisnąć sok z marchwi, następnie przelać go do blendera i zmiksować razem z mango i bananami. Rozlać do szklanek.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka z pastą z tuńczyka, żółtka i rukoli, z dekoracją z pomidorków i orzeszków pinii. Składniki: • jajka ugotowane na twardo• tuńczyk w oliwie w puszce• świeża rukola• majonez• sól, pieprz Dekoracja: liście sałaty, pomidorki koktailowe, orzeszki pinii Wykonanie: • Jajka obieram, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka i wkładam je do miseczki. Dodaję odsączonego tuńczyka, posiekaną […]

Babka piaskowa

Babka piaskowa, idealna do kawy. Z lekko wyczuwalną nutą olejku pomarańczowego i wanilii. Pycha! Składniki: 150g masła 130g cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego 3 jajka 150g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Masło ubić z cukrem pudrem do białości. […]