Sałatka z jajek i szynki
Składniki – 9 jajek, słoik kiszonych ogórków, 30 dag żółtego sera, cebula, 30 dag szynki, 3 marchewki, natka pietruszki, papryka konserwowa czerwona, por, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie Marchewki gotujemy, cebulę i pora kroimy i solimy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Białka, ogórki, ser i marchewko ścieramy na tarce o dużych oczkach, a żółtka o […]
Węgierskie leczo
Leczo to potrawa węgierska, znana także na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii, i Izrealu, rodzaj ragut warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku. Tak przyrządzone leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych np. kotletów […]
Pani Maria piecze pyszne torty
Mój kochany wnusio w sierpniu skończył 7 lat. Przyszedł do mnie i mówi – Babcia a wiesz, że ty robisz najlepsze na świecie torty, a ja mam urodziny, mogłabyś mi zrobić tort w kształcie domku Smerfów? To był moment, w którym babci autorytet tortowy poniósł totalna klęskę. Domek zwykły może mogłabym zrobić ale smerfny? Jak […]
Moja kuchnia
Pani Maria w kuchni: Kupiłam na targu przyrząd do wydrążania ziemniaków. Podobały mi się frytki w kształcie spiral, które sprzedawca wykrawał a po tym zabiegu w ziemniaku powstawał otwór. Już sobie wyobrażałam jak mojemu wnuczkowi będą się podobały takie jadalne spiralki. Przyrząd przyniosłam do domu wrzuciłam do szuflady i zapomniałam o nim. Latem zaprosiłam na […]