Fiński naleśnik pieczony

„Pannukakku” czyli fiński naleśnik w wersji pieczonej, to pyszna i zdrowsza alternatywa dla naszej – tradycyjnej smażonej wersji naleśników.
Zamiast smażyć, całe ciasto pieczemy w większej formie i uzyskujemy delikatne, wilgotne w środku danie, idealne na rodzinne śniadanie czy podwieczorek.
Taki naleśnik jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i nie wymaga długiego stania przy kuchence.
Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis z pewnością wart wypróbowania, tym bardziej, że do jego przygotowania wystarczy nam tylko kilka podstawowych składników.
A więc do dzieła!
Składniki (2-3 porcje):
- 2 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne np. owsiane, lub też mieszanka obu wersji)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka ksylitolu lub cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- dodatkowo: cukier puder, ulubiony dżem, świeże owoce, bita śmietana
Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko, przesianą mąkę, jajka, ksylitol oraz sól. Całość miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników. Ciasto odstawiamy by odpoczęło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C z opcją grzania góra-dół.
Formę o wymiarach 22x33cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy 3 łyżki masła. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby masło się roztopiło.
Formę ze stopionym masłem wyjmujemy, delikatnie przelewamy przygotowane wcześniej ciasto i z powrotem wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 25 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, boki mogą być nawet lekko przypieczone. Podczas pieczenia naleśnik trochę urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opada, jest to zupełnie naturalne i tak właśnie ma być w przypadku tej wersji.
Po tym czasie naleśnik wyjmujemy i dzielimy na porcje. Wcześniej naleśnik możemy oprószyć cukrem pudrem.
Wykładamy na talerze i podajemy w towarzystwie świeżych owoców, ulubionego dżemu, lub w wersji bardziej kalorycznej możemy wierzch przybrać bitą śmietaną.
Na zimno smakuje równie dobrze.
Smacznego!
Powiązane artykuły

Jaglane rafaello
Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku. Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia,Czytaj dalej

Kurczak w delikatnym sosie pomidorowo-koperkowym
To potrawa doskonała w swej prostocie. Bardzo szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Czytaj dalej