Media informują, że to podwyższony cholesterol odpowiada za zawały i udary mózgu, tymczasem homocysteina to prawdziwy wróg naczyń krwionośnych.
Czym zatem jest homocysteina?
Powstaje w organizmie ludzkim w wyniku trawienia pokarmów białkowych takich jak białka mleka, sera, jajek, mięsa ssaków czy ryb.
Jest to aminokwas, który występuje naturalnie w organizmie człowieka w niewielkim stężeniu i jest niegroźny dla zdrowia.
W czasie procesów metabolicznych zmienia się w aminokwasy, które są konieczne do budowy tkanek ciała.
Warto, by osoby starsze i ich opiekunowie pomyśleli o odżywianiu w inny sposób.
Nieodpowiednia dieta oraz brak witamin prowadzą do wzrostu stężenia homocysteiny do poziomu toksycznego.
Wiele osób sądzi, że to wysoki cholesterol odpowiada za choroby układu krążenia, tymczasem homocysteina to prawdziwy wróg naczyń krwionośnych.
Nadmierne spożywanie białka zwierzęcego przyczynia się do wzrostu poziomu toksycznej homocysteiny.
Do odpowiedniej przemiany tego aminokwasu w budulec dla tkanek jest konieczna odpowiednia ilość witaminy B6, B12 oraz kwas foliowy.
Toksyczny nadmiar homocysteiny jest niezwykle niebezpieczny dla naczyń krwionośnych.
Uszkadza ścianki wewnętrzne naczyń, włókna elastyny, która wzmacnia i uszczelnia błonę wewnątrz tętnic.
Stan zapalny naczyń oraz działanie naprawcze komórek odpornościowych tworzy zwłóknienia i zwapnienia ścianek naczyń.
Tak rozpoczyna się naprawdę miażdżyca.
Nie powoduje jej więc podwyższony cholesterol a jest jej następstwem.
Naczynia ulegają osłabieniu, tracą również niezbędną elastyczność.
Komórki śródnabłonka, które są zmienione patologicznie rozrastają się pod wpływem stanu zapalnego do wewnątrz naczynia.
Tamują tam przepływ krwi i tu dopiero pojawia się faktycznie cholesterol.
Osadza się wraz z lipidami i innymi składnikami krwi na powstałym, wystającym fragmencie śródnabłonka.
W ten sposób powstaje miażdżyca.
Poziom homocysteiny można sprawdzić badając krew.
Nadmiar homocysteiny można regulować skutecznie przyjmując kwas foliowy z małą dawką witaminy B12.
Przyjmowanie 100 mg witaminy B6 i 5 mg kwasu foliowego dziennie skutecznie obniża wysokie stężenie homocysteiny u zdecydowanej większości osób.
Wiele chorób ma wpływ na wzrost poziomu homocysteiny we krwi.
Należą do nich takie choroby jak:
- niewydolność nerek,
- cukrzyca I i II,
- ostra białaczka limfo blastyczna,
- rak jajnika lub sutka,
- anemia Addisona- Biermera,
- niedoczynność tarczycy,
- łuszczyca o ciężkim przebiegu.
By uniknąć problemów z miażdżycą seniorzy i opiekunowie osób starszych powinni pomyśleć o zmianie diety i to nie pod kątem cholesterolu a pod kątem czynników zwiększających poziom homocysteiny.