Nasz wiek to nie cyfry zawarte w nr PESEL, ale wynik tego jak żyjemy i co jemy, dlatego warto wiedzieć jak można obniżyć swój wiek.
Ćwiczenia fizyczne i odpowiednia dieta wpływają skutecznie na to jak się czujemy.
Jak można obniżyć swój wiek odpowiednim jedzeniem i piciem?
Wyniki badań dowiodły, że uczestnicy triathlonów metabolicznie są o kilkanaście lat młodsi niż wykazują to dane w ich dowodach osobistych.
Naukowcy postanowili sprawdzić co jeszcze oprócz uprawiania sportu wpływa na to, że ludzie czują się młodziej.
Dla ludzkiego organizmu niezwykle istotną kwestią jest regularne nawadnianie.
Organizm ludzki w większości składa się z wody i jej brak odbija się na stanie każdego atomu ludzkiego ciała.
Sport jest istotny, ale musi iść w parze z wyrównywaniem utraty płynów i elektrolitów w organizmie, jaką powoduje wysiłek fizyczny lub wysoka temperatura.
Organizm pozbawiony odpowiedniej ilości płynów jest jednocześnie pozbawiony możliwości oczyszczania się ze zbędnych produktów przemiany materii.
Woda jest konieczna, by ciało nie uległo przegrzaniu w momencie wysiłku fizycznego czy upałów.
Zbyt gęsta krew, nie rozcieńczona wodą działa obciążająco na układ krążenia i układ nerwowy.
W konsekwencji powstają zaburzenia pracy serca czy koordynacji ruchów.
Młody organizm to taki, któremu dostarczana jest odpowiednia ilość witamin, błonnika i związków mineralnych w naturalnej postaci.
Niezbędne do tego jest spożywanie odpowiedniej ilości świeżych owoców i warzyw.
Należy jednak pamiętać, że owoce zawierają fruktozę, która powoduje w nadmiernej ilości podwyższenie poziomu cukru we krwi.
Najlepiej więc sięgać po owoce o niskim indeksie glikemicznym takie jak :
- śliwki,
- owoce cytrusowe,
- jabłka ,
- gruszki,
- truskawki,
- jagody,
- czereśnie,
- wiśnie.
Warzywa również należy wybierać takie, które nie mają zbyt wysokiego indeksu glikemicznego, szczególnie po ugotowaniu, jak to ma miejsce w przypadku marchwi czy buraków.
Najwartościowsze warzywa i owoce oczywiście są te, kupowane na lokalnym targu, świeże i pochodzące z krajowych zbiorów.
Warto jeść rośliny strączkowe i białe, chude mięsa i ryby, ale nie częściej niż raz lub dwa razy w tygodniu.
Mięso to niezbędny składnik dla organizmu człowieka, ponieważ kreatyna zawarta w nim stanowi budulec masy mięśniowej.
Z diety należy usunąć białe pieczywo oraz ciasta i zastąpić je zdrowszymi produktami, jak pełnoziarniste, żytnie pieczywa czy makarony oraz inne produkty bogate w błonnik, takie jak kasze.
Nie należy zapominać o białku, które niezbędne jest dla osób aktywnych fizycznie.
Koktaile na bazie jogurtu, mleka czy kefiru z dodatkiem świeżych owoców i miodu doskonale regenerują i odświeżają po sportowych ćwiczeniach.
Ludzki organizm potrzebuje do sprawnego funkcjonowania zdrowego tłuszczu.
Można go znaleźć w orzechach, migdałach i nasionach pestek dyni czy słonecznika.
Witaminy potrzebują tłuszczu, by mogły być dobrze przyswajane przez ludzki organizm.
W olejach roślinnych takich jak:
- rzepakowy,
- lniany,
- sojowy
oraz w nasionach soi, żółtku jaja, orzechach włoskich czy rybach morskich znajdują się niezbędne dla ludzkiego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3.
W olejach takich jak :
- kokosowy,
- słonecznikowy,
- kukurydziany,
- z nasion winogron,
- arachidowym,
- sezamowym,
- sojowym,
znajdują się cenne kwasy tłuszczowe omega 6.
By zachować młodość trzeba dbać o odpowiednią dawkę sodu, potasu, magnezu, manganu i żelaza dla organizmu. Należy ją uzupełniać pijąc mineralną wodę lub stosując suplementy diety.
Pamiętajmy, że papierosy, alkohol, słodycze, tłuste i przetworzone jedzenie to wrogowie naszej dobrej i młodej kondycji zdrowotnej.