Szukaj

Jak radzić sobie z przerostem flory bakteryjnej – dieta przy SIBO

Jak radzić sobie z przerostem flory bakteryjnej – dieta przy SIBO

Zespół przerostu flory bakteryjnej, czyli objawy określane nazwą SIBO, może prowadzić do poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Leczenie schorzenia zwykle wymaga antybiotykoterapii ograniczającej liczebność bakterii, jednak niemniej ważna jest odpowiednia dieta. Sprawdź, jakie produkty warto spożywać, a czego lepiej unikać w przypadku SIBO!

 

Co to jest SIBO i na czym polega leczenie?

W wyniku wielu przyczyn może dochodzić do przerostu flory bakteryjnej w jelicie cienkim, gdzie ilość bakterii w zdrowym organizmie powinna być ograniczona. Nadmierne namnażanie się bakterii określa się jako SIBO, czyli zespół objawów wynikających z przerostu bakterii.

SIBO wywołuje objawy, takie jak m.in. bóle brzucha, wzdęcia, zgaga, anemia, zmiany skórne,  czy też biegunki. Leczenie tego schorzenia powinno być poprzedzone diagnostyką i dokładnym określeniem przyczyny. W niektórych przypadkach, jeśli SIBO jest następstwem nieprawidłowości anatomicznych, konieczna okazuje się operacja. W większości przypadków podstawą leczenia jest odpowiednio dobrana antybiotykoterapia oraz wsparcie dietetyczne.

Dieta SCD zalecana przy SIBO

Dieta stosowana przy SIBO, a także celiakii, to tzw. dieta SCD, czyli żywienie eliminujące węglowodany ciężkostrawne i mogące długo fermentować. Stosując dietę SCD wyklucza się produkty zawierające duże ilości sacharozy, laktozy, maltozy i skrobi. Zwiększa się natomiast podaż monosacharydów (cukrów prostych), które są szybko wchłaniane, dzięki czemu w układzie pokarmowym nie pozostają związki stanowiące pożywkę dla bakterii.

 

Leczenie przerostu flory bakteryjnej – produkty zalecane

Podczas leczenia SIBO zaleca się spożywanie produktów lekkostrawnych, które nie fermentują w układzie pokarmowym i dodatkowo odżywiają organizm zwiększając odporność. Produkty zalecane to m.in.:

  • owoce: jabłka, banany, awokado, morele, jagody, winogrona, grejpfruty, pomarańcze, gruszki, brzoskwinie, mango, cytryna, żurawina;
  • warzywa: szparagi, marchew, buraki, dynia, szparagi, seler, kalafior, kapusta, cukinia, czosnek, ogórki, por;
  • jajka,
  • mleko migdałowe,
  • migdały, orzechy nerkowca,
  • zielona herbata,
  • olej rzepakowy.

Składniki diety, jakie należy ograniczyć podczas SIBO

Aby nadmiernie namnożone bakterie utraciły pożywkę i zaczęły zmniejszać swoją liczebność należy ograniczyć spożywanie produktów, takich jak:

  • przetwory owocowe i warzywne;
  • słodkie soki owocowe;
  • mleko i przetwory mleczne, np. mozzarella, twarogi, maślanka;
  • drożdże;
  • ocet balsamiczny;
  • kasza bulgar, kasza gryczana, ciecierzyca, pszenica durum, siemię lniane, ryż, żyto, orkisz, owies, proso;
  • makarony,
  • fasola, i kiełki fasoli;
  • syrop klonowy, miód, aloes, syrop z agawy;
  • przetwory mięsne;
  • ketchup;
  • kawa, alkohol.