Jarzębina w kuchni – niezwykłe właściwości czerwonych kulek

Choć większości osób kojarzy się głównie z efektownymi, czerwonymi koralami nawlekanymi na nitkę jesienią, to jednak jarzębina pospolita ma nam dużo więcej do zaoferowania. Jest pięknym, niewielkim drzewem o niewątpliwej funkcji ozdobnej, ale też o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. W dodatku ma oryginalny smak, który wystarczy umiejętnie z niej wydobyć, by móc cieszyć się wszystkimi jej walorami!

Pomysły na jarzębinę w potrawach
Trudno wyobrazić sobie dania składające się z samej jarzębiny, ale można spożywać ją w wielu przystępnych formach. Dla zachowania wszystkich właściwości, zaleca się jej suszenie lub mrożenie. Zarówno z owoców zalanych zimną, jak i gorącą wodą, przygotowuje się zdrowotne napary. Co ciekawe, aby smak jarzębiny był akceptowalny przez ludzkie kubki smakowe, należy zbierać ją dopiero po pierwszych przymrozkach. Dopiero wtedy łagodnieje bowiem jej wyraźna cierpkość i zanika gorycz. Suszenie i mrożenie dodatkowo poprawia smak, a przede wszystkim, rozkłada zawarty w jarzębinie kwas sorbowy. Nie tylko nadaje on owocom nieprzyjemną gorycz, ale może powodować wymioty i biegunki. Inną opcją obróbki termicznej jarzębiny jest jej gotowanie. Wykorzystana do dżemów i konfitur, nadal stanowi bogate źródło cennych składników odżywczych, a przy okazji jest pysznym dodatkiem do wielu dań, głównie mięsnych. Może stanowić świetną alternatywę dla konfitur z żurawiny. Doskonale smakuje też w konfiturach wykorzystywanych do dań na słodko, łączona z gruszkami lub jabłkami. Natomiast jarzębina kandyzowana może być dodatkiem do ciast i babeczek. Obgotowana, a następnie gotowana jeszcze w syropie z cukru i wody, staje się słodka i dobra jako zastępstwo rodzynek.

Owoce jarzębiny – zdrowe i pożywne
Małe, pomarańczowe kulki jarzębiny mają niebagatelne walory odżywcze. Dostarczają organizmowi pakiet cukrów oraz witamin, zawierając m.in. sacharozę, glukozę, fruktozę oraz witaminy A, C, E, K oraz P. Poza tym są bogate w kwasy organiczne, błonnik i polifenole, aminokwasy oraz minerały, jak choćby sód, potas, magnez. Wszystkie te składniki sprawiają, że jarzębina korzystnie wpływa na szereg organów, jednak najlepiej działa na nerki i wątrobę. Wykazuje działanie lekko moczopędne i przeciwzapalne, przez co zawierające ją przetwory rekomendowane są jako wsparcie leczenia zapalenia pęcherza i cewki moczowej oraz kamicy nerkowej. Pomagają również przy łagodzeniu kamicy żółciowej i podrażnień wątroby oraz układu pokarmowego. Mają działanie odtruwające i wzmacniające. Przetwory z jarzębiny są też polecane jako środek na biegunkę. Jako że wykazano, iż jarzębina sprzyja wzmacnianiu ścianek naczyń krwionośnych, stanowi dobrą profilaktykę miażdżycy i żylaków.



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *