Szukaj

Jedzenie potrafi leczyć

Jedzenie potrafi leczyć

W aptekach półki uginają się pod ogromną ilością witaminowych preparatów, tymczasem zapominamy, że jedzenie potrafi leczyć.

Najbardziej bogaty w zdrową żywność jest sezon letni. W tym okresie kuszą nas swoją obfitością stragany z barwnymi owocami, warzywami.

Zimą jednak również można zakupić produkty pełne witamin i minerałów.

W sklepach można dostać  wspaniałą  cykorię, dynie, orzechy włoskie, bazylię, żurawinę, czosnek, gruszki, natkę pietruszki,  oregano,  jabłka, burgul, amarantus czy syrop klonowy.

Wszystkie te wartościowe produkty dostaniemy w sklepach praktycznie przez cały rok.

Zanim wybierzemy się do apteki warto przypomnieć sobie o tym, że jedzenie potrafi leczyć.

Są one źródłem wszelkich witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale również zawierają takie składniki jak :

  • antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki ,
  • substancje tak cenne jak błonnik, poprawiający perystaltykę jelit i usuwanie resztek pokarmowych z organizmu.

Do produktów niezwykle wartościowych należy na przykład dynia, doskonała dla osób z nadciśnieniem.

Składniki mineralne wielu roślin są bardzo cenne dla zdrowia człowieka.

Pospolita gruszka może zaskoczyć nas tym, że jako jeden z nielicznych owoców zawiera jod, niezbędny do poprawnego funkcjonowania tarczycy.

Dzięki obecności innego pierwiastka w jej składzie – boru, zapobiega utracie wapnia w kościach.

Cykoria, oregano, bazylia czy popularna natka pietruszki to wyjątkowo wartościowe rośliny, które swoimi właściwościami mogą zastąpić większość stosowanych suplementów diety czy nawet leków.  Zazwyczaj używane w kuchni są niedoceniane, jako pomocne środki na wiele schorzeń.

Najbardziej zaskakujące są właściwości cykorii, która doskonale sprawdza się zarówno w leczeniu problemów gastrycznych, ciśnieniowych, jak i jako środek skuteczny przy oczyszczaniu dróg moczowych i nerek.

Bazylia natomiast zadziwia swoimi możliwościami w likwidowaniu wszelkich infekcji, ponieważ działa świetnie jako naturalny antybiotyk.

Skuteczne jest również jej działanie uspokajające i rozkurczowe.

Natka pietruszki doskonale zastępuje suplementy z witaminą C.

Podobnie działa znana wszystkim żurawina, pomocna jednocześnie dzięki swoim właściwościom w profilaktyce prawidłowego funkcjonowania dróg moczowych.

Oregano ma nie tylko walory smakowe i zapachowe, ale również, podobnie jak wspomniana bazylia, zwalcza infekcje bakteryjne.

Orzechy włoskie i syrop klonowy to wyjątkowo wartościowe produkty.

Syrop klonowy zawiera w swoim składzie aż 54 cenne związki chemiczne, które sprawiają, że podawany z antybiotykami przyspiesza ich działanie.

Orzechy włoskie potrafią pokonać szczepy bakterii, odporne na działanie antybiotyków.

Czosnek i jabłka od dawna są znane każdemu ze swoich prozdrowotnych wartości.

Amarantus i burgul to kasze, które niedawno pojawiły się na naszych stołach a przywiezione zostały z Ameryki Południowej i Azji.

Zawierają ogromną ilość wartościowych dla naszego zdrowia składników, wspierających działanie układu krążenia i trawienia.

Warto wrócić w leczeniu do starej zasady Hipokratesa – „Niechaj  pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.