W aptekach półki uginają się pod ogromną ilością witaminowych preparatów, tymczasem zapominamy, że jedzenie potrafi leczyć.
Najbardziej bogaty w zdrową żywność jest sezon letni. W tym okresie kuszą nas swoją obfitością stragany z barwnymi owocami, warzywami.
Zimą jednak również można zakupić produkty pełne witamin i minerałów.
W sklepach można dostać wspaniałą cykorię, dynie, orzechy włoskie, bazylię, żurawinę, czosnek, gruszki, natkę pietruszki, oregano, jabłka, burgul, amarantus czy syrop klonowy.
Wszystkie te wartościowe produkty dostaniemy w sklepach praktycznie przez cały rok.
Zanim wybierzemy się do apteki warto przypomnieć sobie o tym, że jedzenie potrafi leczyć.
Są one źródłem wszelkich witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale również zawierają takie składniki jak :
- antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki ,
- substancje tak cenne jak błonnik, poprawiający perystaltykę jelit i usuwanie resztek pokarmowych z organizmu.
Do produktów niezwykle wartościowych należy na przykład dynia, doskonała dla osób z nadciśnieniem.
Składniki mineralne wielu roślin są bardzo cenne dla zdrowia człowieka.
Pospolita gruszka może zaskoczyć nas tym, że jako jeden z nielicznych owoców zawiera jod, niezbędny do poprawnego funkcjonowania tarczycy.
Dzięki obecności innego pierwiastka w jej składzie – boru, zapobiega utracie wapnia w kościach.
Cykoria, oregano, bazylia czy popularna natka pietruszki to wyjątkowo wartościowe rośliny, które swoimi właściwościami mogą zastąpić większość stosowanych suplementów diety czy nawet leków. Zazwyczaj używane w kuchni są niedoceniane, jako pomocne środki na wiele schorzeń.
Najbardziej zaskakujące są właściwości cykorii, która doskonale sprawdza się zarówno w leczeniu problemów gastrycznych, ciśnieniowych, jak i jako środek skuteczny przy oczyszczaniu dróg moczowych i nerek.
Bazylia natomiast zadziwia swoimi możliwościami w likwidowaniu wszelkich infekcji, ponieważ działa świetnie jako naturalny antybiotyk.
Skuteczne jest również jej działanie uspokajające i rozkurczowe.
Natka pietruszki doskonale zastępuje suplementy z witaminą C.
Podobnie działa znana wszystkim żurawina, pomocna jednocześnie dzięki swoim właściwościom w profilaktyce prawidłowego funkcjonowania dróg moczowych.
Oregano ma nie tylko walory smakowe i zapachowe, ale również, podobnie jak wspomniana bazylia, zwalcza infekcje bakteryjne.
Orzechy włoskie i syrop klonowy to wyjątkowo wartościowe produkty.
Syrop klonowy zawiera w swoim składzie aż 54 cenne związki chemiczne, które sprawiają, że podawany z antybiotykami przyspiesza ich działanie.
Orzechy włoskie potrafią pokonać szczepy bakterii, odporne na działanie antybiotyków.
Czosnek i jabłka od dawna są znane każdemu ze swoich prozdrowotnych wartości.
Amarantus i burgul to kasze, które niedawno pojawiły się na naszych stołach a przywiezione zostały z Ameryki Południowej i Azji.
Zawierają ogromną ilość wartościowych dla naszego zdrowia składników, wspierających działanie układu krążenia i trawienia.
Warto wrócić w leczeniu do starej zasady Hipokratesa – „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.