Kopytka to rodzaj klusek, przygotowanych z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Możemy z powodzeniem użyć ziemniaków pozostałych z obiadu, nawet z poprzedniego dnia.
Są delikatne i sycące, a wystarczy tylko kilka składników.
Kopytka możemy podawać okraszone cebulką i boczkiem, w towarzystwie gotowanych warzyw np. marchewki, ale wspaniale smakują również z ulubionym sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym, mogą być także dodatkiem do mięsnego gulaszu.
Składniki (2-3 porcje):
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 małe jajko
- 1/2 – 1 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Dodatkowo:
- cebula
- 150g boczku np. w plastrach
- kilka marchewek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki. Gotujemy około 30 minut, lub do miękkości. Możemy również tylko wyczyścić i ugotować ziemniaki w mundurkach.
Gdy będą już miękkie, odlewamy wodę. Następnie obieramy, (jeśli gotowaliśmy w mundurkach) i rozgniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
Przestudzone ziemniaki wykładamy na blat, dodajemy mąkę, robimy dołek i wbijamy jajko, dodajemy pieprz i sól. Całość łączymy i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy delikatnie mąką. Im mniej mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.
Z przygotowanego ciasta formujemy wałeczki. Kroimy na kawałki o grubości około 2cm.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kopytka wrzucamy partiami, aby się nie poprzyklejały.
Gotujemy do momentu wypłynięcia i wykładamy łyżką cedzakową.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek również kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy i kroimy wedle uznania np. w kosteczkę lub półplasterki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, na średnim ogniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy do zeszklenia. Następne dodajemy boczek i podsmażamy kilka minut.
Gotowe kopytka wykładamy na talerze, a na wierzch nakładamy cebulkę z boczkiem. Podajemy z ugotowaną marchewką skropioną oliwą lub z odrobiną masła.
Smacznego!