Krem pattisiere, to francuski krem cukierniczy na bazie żółtek, doskonały do wypełnienia tart, kruchych babeczek czy podawany w pucharkach w towarzystwie owoców i np. kruszonych ciastek. U nas dziś właśnie w tej ostatniej odsłonie.
Krem jest dość prosty w wykonaniu, warto przyrządzić taki deser na specjalne okazje.
Możemy przechowywać go w lodówce do 3 dni.
Składniki na krem pattisiere:
- 3 duże żółtka
- 300ml mleka (najlepiej tłustego 3,2%)
- 20g mąki pszennej
- 15g mąki ziemniaczanej
- 50g cukru lub ksylitolu
- ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 100g ciastek kakaowych
- borówki lub inne wybrane owoce
Przygotowanie:
Mleko odmierzamy i przelewamy do garnka. Dodajemy ziarenka wanilii, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy.
Żółtka z dodatkiem cukru lub ksylitolu umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę.
Do ubitej masy z żółtek dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy dodajemy chochelkę wrzącego mleka i dokładnie miksujemy. Tak zahartowaną masę wlewamy do garnka z resztą mleka i mieszamy do połączenia. Wstawiamy garnek na palnik o średniej mocy i zagotowujemy ciągle mieszając, masa jest gotowa gdy uzyskamy gęstość budyniu. Wyłączamy palnik, garnek przykrywamy folią spożywczą (aby uniknąć powstania kożucha) i odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzony krem chłodzimy w lodówce. Możemy go zużyć w ciągu 3 dni.
Ciastka kakaowe drobno kruszymy (w tym celu możemy włożyć je do torebki i zgnieść rękoma lub użyć tłuczka czy też wałka do ciasta).
Borówki myjemy na sitku i osuszamy.
W pucharkach lub szklankach układamy kolejno warstwę pokruszonych ciastek, warstwę kremu i borówek, znów warstwę ciastek, kremu i borówek i tak do wykończenia składników.
Deser podajemy schłodzony. Smakuje wyśmienicie!
Jeśli chcemy użyć kremu do wypełnienia kruchych babeczek, z podanych proporcji wystarczy na wypełnienie około 20 sztuk. Jeśli natomiast chcemy zrobić tartę z owocami, kremu będzie wystarczająca ilość na tartę o średnicy około 20cm.
Smacznego!