Szukaj

Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka

ciasto śliwkowe

Soczyste i słodkie śliwki to jedne z tych owoców, bez których nie wyobrażamy sobie wczesnojesiennych przysmaków. Pyszne na surowo, jako baza przetworów czy ususzone w formie wytrawnego dodatku. Jedzmy więc śliwki w każdej postaci i na zdrowie!

Na świecie występuje ponad 6 tysięcy odmian śliwy domowej. Wszystkie pochodzą od krzyżówek dzikich drzew, które w Europie znane były już w neolicie. Wśród odmian tego fioletowego owocu wyróżniamy deserowe jak renklody i węgierki) oraz nadające się idealnie na przetwory renklody zielone, węgierki zwykłe i popularne we Francji mirabelki.

Bogactwo witamin, błonnika i dobry humor

Dobroczynne właściwości śliwek znają i uznają nie tylko zwolennicy naturalnych wspomagaczy zdrowia i odporności, ale też lekarze i farmaceuci. Nie bez powodu wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji leków np. przeciw zaparciom. Dzięki bogactwu witamin z grupy B śliwki od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Dzięki wysokiej zawartości potasu regulują ciśnienie. Jako jedne z niewielu owoców zawierają też bor, który zapobiega osteoporozie. Śliwki mają też zbawienny wpływ na naszą skórę – szczególnie powinny zaprzyjaźnić się z nimi osoby z cerą naczynkową. Zawarta w tych fioletowych owocach witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i zapobiega uwidacznianiu się naczyń krwionośnych na cienkiej skórze twarzy.

Śliwki, szczególnie suszone, to największy sprzymierzeniec liczących kalorie. Owoce w tej formie posiadają właściwości przeczyszczające usprawniające pracę jelit, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pęcznieją w żołądku i zapewniają na długo uczucie sytości. Uważajmy jednak! Suszone śliwki są kaloryczne – 100 g to ponad 260 kalorii.

Smaki dzieciństwa i przedłużenie złotej jesieni

Delikatne, puszyste ciasto z owocami to klasyka, przywołująca wspomnienia smaków z dzieciństwa, a ciasto ze śliwkami pamiętamy najlepiej! Jego przygotowanie z urządzeniem wielofunkcyjnym Thermomix® jest niezwykle proste. Przepis na ciasto śliwkowe z polewą bezową dostępny jest na platformie Cookidoo®, a dzięki połączeniu za pomocą dodatku Cook-Key® przygotujemy je krok po kroku. Thermomix® wyręczy nas w tych najbardziej żmudnych etapach – ciasto wyrobi dokładnie w 40 sekund, a pianę na bezową polewę ubije w niewiele ponad 3 minuty!

Śliwki to, obok truskawek czy wiśni, najpopularniejsze owocowe bazy dla pysznych dżemów i konfitur. Z dostępną na platformie Cookidoo® kolekcją „Słodkie przetwory. Dżemy, konfitury i powidła” przygotujemy pyszne powidła śliwkowo-czekoladowe, które w zimie z powodzeniem zastąpią gotowe czekoladowe kremy do kanapek i przywołają wspomnienie końcówki lata i wczesnej jesieni. Podobnie z resztą jak smoothie śliwkowo-jeżynowe, na które przepis znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix® „Smoothie z mrożonych owoców”.

CIASTO ŚLIWKOWE Z POLEWĄ BEZOWĄ
SKŁADNIKI NA 24 PORCJE
· 4 jajka

· 240 g cukru

· 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM5 lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g

· 200 g masła pokrojonego na kawałki, o temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy

· 400 g mąki pszennej

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· bułka tarta do posypania formy

· 300 – 400 g śliwek, umytych, bez pestek, przekrojonych na pół

Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.

2   Cukier zemleć na cukier puder. Przesypać do innego naczynia, odstawić.

3   Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieść. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.

4   Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).

5. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodać pozostałą część cukru pudru.

6. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.

7. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.

8. Ciasto podawać po ostudzeniu. SMACZNEGO !!!!