Szukaj

Łatwe i zdrowe dania makaronowe

Lekkie i zdrowe dania makaronowe

Dla seniorów i ich opiekunów czas przygotowania pożywnego posiłku ma ogromne znaczenie, dlatego chcemy zaproponować łatwe i zdrowe dania makaronowe. Dania z makaronem to jeden z najszybszych sposobów na przyrządzenie szybkiego, smacznego oraz sytego obiadu.

Wybór makaronów jest ogromny w sklepach a ich ceny bardzo niskie. Czas gotowania jest w zasadzie uzależniony wyłącznie od tego, jak dużej ilości składników chcemy użyć do wykonania sosu.

Jednym z najprostszych i najbardziej popularnych dań z makaronu jest oczywiście spaghetti, które można przygotować nawet w 10 minut.

Składniki, jakie do tego dania będą potrzebne to:

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe cebule,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • świeża bazylia ( kilkanaście listków),
  • pieprz i sól.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, nie dopuszczając do rozgotowania. Czosnek i cebulę kroimy w paski i  podsmażamy na oliwie, aż do zeszklenia. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone w paski oraz połowę posiekanej świeżej bazylii. Doprawiamy całość pieprzem i solą ( uwaga-pomidory suszone są dosyć słone) i delikatnie mieszamy jeszcze przez około 2 minuty. Odcedzony makaron. dodajemy do wcześniej podsmażonych składników i wszystko dokładnie, ale krótko  mieszamy. Przed podaniem tak przygotowany makaron posypujemy resztą świeżej bazylii.

Urozmaiceniem diety seniora będą z pewnością łatwe i zdrowe dania makaronowe

Inne danie makaronowe, które na pewno przypadnie do gustu seniorom z racji prostoty wykonania i wyjątkowego smaku, to szpinakowe tagliatelle, do którego wykonania będzie potrzebne:

  • 500 g makaronu tagliatelle – wstążki,
  • 6 łyżek 12% śmietany,
  • 1 jajko,
  • garść liści świeżego szpinaku,
  • garść startego żółtego sera ( najlepiej twardego parmezanu),
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, pozostawiając na dnie garnka  ¼ szklanki wody z gotowania. Do garnka z resztką wody wrzucamy ponownie makaron i dodajemy śmietanę. Wbijamy jajko i wszystko szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez około minutę. Dodajemy liście szpinaku i doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszając. Podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze. Tak podane danie posypujemy odrobiną startego sera żółtego.

Warto spróbować własnych pomysłów na sosy do makaronów.

Prosto i pysznie – to właśnie dania z udziałem makaronu!