Szukaj

Miód spadziowy – najzdrowsze, naturalne lekarstwo!

Miód spadziowy – najzdrowsze, naturalne lekarstwo!

Miód jest zdrowy i pomaga na wiele dolegliwości, zwłaszcza w przypadku przeziębienia – każdy o tym wie. Ten naturalny, domowy specyfik przydaje się jednak także w przypadku innych, znacznie mniej oczywistych schorzeń, a i sam miód miodowi nierówny. Poznaj właściwości lecznicze miodu spadziowe, który jest najdroższą, ale i najzdrowszą odmianą słodkiego lekarstwa.

 

Miód spadziowy – z czego powstaje?

Miód spadziowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze spadzi. Sama spadź nie jest jednak tak oczywistym materiałem, ponieważ na proces jej powstawania składa się wiele czynników. W prostym wyjaśnieniu spadź to sok głównie z drzew iglastych przerobiony przez owady, kolejno zebrany przez pszczoły i przerobiony na miód spadziowy. Robaki, głównie mszyce, miodówki i czerwce, żywią się sokiem pobieranym z liści i gałęzi drzew takich jak jodła, sosna, świerk, modrzew. Kolejno zebrany sok jest przetwarzany, jednak robaki, które nie mają zdolności trawienia węglowodanów wydalają pozostałości w postaci słodkawej spadzi.

Kolejno spadź osiada się na liściach i kwiatach, skąd zbierana jest przez pszczoły. Warto zaznaczyć, że na działanie miodu spadziowego wpływa nie tylko jego pochodzenie z soku drzew iglastych, ale także enzymy wydzielane przez owady oraz przez same pszczoły. Dopiero ostateczny produkt w postaci miodu wykazuje szereg dobroczynnych właściwości dla zdrowia.

Miód spadziowy można odróżnić po charakterystycznym smaku, zapachu i wyglądzie. Ten rodzaj miodu przybiera ciemną barwę z lekkim odcieniem szarości, zieleni bądź nawet czerni. Wyczuwalny jest natomiast aromat iglastych drzew, określany jako zapach lasu. Niekiedy miód spadziowy wytwarzany jest także z drzew liściastych, np. z klonu lub z lipy. Można wówczas wyczuć charakterystyczny, lipowy zapach. W smaku miód spadziowy jest lekko żywiczny.

 

Właściwości miodu spadziowego

Miód spadziowy, nieco twardszy i gęściejszy od miodów nektarowych, odznacza się znacznie większą zawartością związków korzystnie wpływających na zdrowie. Miód spadziowy zawiera kilkanaście razy więcej pierwiastków w porównaniu do innych miodów, a także liczne związki i witaminy niezbędne dla zdrowia.

Miód spadziowy zawiera m.in.:

  • sód,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • cynk,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • mangan,
  • fruktozę,
  • witaminy z grupy B;
  • witaminy A i K,
  • aminokwasy,
  • żywice,

 

Zastosowanie miodu spadziowego

Miód spadziowy poza zastosowaniem w kuchni jako naturalny słodzik i dodatek do potraw znajduje szerokie uznanie w lecznictwie. Jest to jedne z najpopularniejszych, domowych sposobów na leczenie rozmaitych dolegliwości. Działanie miodu spadziowego ma swoje potwierdzenie w medycynie, dlatego szczególnie poleca się jego spożywanie w przypadku schorzeń takich jak:

  • przeziębienie i grypa;
  • zakażenie górnych dróg oddechowych;
  • ból gardła, chrypka; suchość w ustach;
  • obniżona odporność;
  • stany zapalne jamy ustnej;
  • kaszel;
  • napięcie emocjonalne;
  • zaburzenia przemiany materii;
  • miażdżyca;
  • schorzenia przewodu pokarmowego;
  • dolegliwości układu moczowego;
  • choroby stawów i mięśni;
  • choroby układu krążenia, w tym choroby serca;
  • stany zapalne;
  • schorzenia skóry.