Natura w walce z Helicobacter pylori

Bakteria Helicobacter pylori przyczynia się do powstania wrzodów żołądka i dwunastnicy, jest także uznana za czynnik rakotwórczy zwiększający ryzyko zachorowania na raka żołądka. Istnieją również przesłanki wskazujące na udział powyższego drobnoustroju w patogenezie choroby wieńcowej i anemii z niedoboru żelaza.
Helicobacter pylori ma zdolność przetrwania w kwaśnym środowisku żołądka poprzez zobojętnienie treści żołądkowej. W leczeniu zakażeń tą bakterią stosuje się antybiotyki oraz preparaty zmniejszające wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Niestety leki te wykazują szereg działań ubocznych, takich jak nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki. H. pylori wykazuje coraz większą oporność na istniejące na rynku farmaceutycznym antybiotyki, dlatego zaczęto poszukiwać alternatywnych preparatów leczniczych wśród substancji wyizolowanych z roślin.
– Czystek wawrzynolistny
Z tej rośliny otrzymano związek o nazwie izoramnetyna działający przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo oraz przeciwwrzodowo. Związek ten posiada też zdolność zmniejszenia powikłań cukrzycy.
– Lukrecja
Wyciągi z niektórych gatunków lukrecji mają działanie przeciwwrzodowe. Kwas lukrecjowy używany jest przez Japończyków, jako substancja redukująca ryzyko zachorowania na raka wątroby. Kwas glicyretynowy zawarty w powyższej roślinie wykazuje aktywność przeciwbakteryjną, w tym także przeciwko H. pylori.
– Wino
Substancją aktywną o działaniu przeciwbakteryjnym jest resweratrol, który zachowuje aktywność w kwaśnym środowisku żołądka. Na podstawie badań stwierdzono, iż białe wino zawierające ekstrakt z mięty, malin, zielonej herbaty, wpływa na zmniejszenie namnażania się omawianej bakterii w większym zakresie niż wino pozbawione dodatkowych substancji.
– Zielona herbata
Ekstrakty z tej herbaty wpływają hamująco na działanie ureazy (enzymu wytwarzanego przez Helicobacter pylori). Ureaza przyczynia się do rozkładu mocznika do amoniaku i dwutlenku węgla, co powoduje neutralizację kwaśnego środowiska w żołądku sprzyjając kolonizacji szkodliwego mikroorganizmu.
– Probiotyki
Są to wyselekcjonowane kultury bakterii, które wywierają korzystny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Źródłami naturalnych probiotyków mogą być produkty spożywcze (np. jogurt, kefir, maślanka). Jednym ze szczepów probiotycznych o działaniu przeciwbakteryjnym wobec H. pylori jest Lactobacillus johnsonii (LA1), który intensyfikuje działanie układu immunologicznego oraz uniemożliwia namnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych.
– Żurawina
Owoce żurawiny są bogate w polifenole o działaniu przeciwzapalnym, co sprzyja złagodzeniu procesów zapalnych spowodowanych kolonizowaniem żołądka przez H. pylori. Wykazano, że antocyjanidyny otrzymane z żurawiny mogą przyczyniać się do obniżenia przyczepności drobnoustroju do śluzówki żołądka.
– Warzywa krzyżowe i kapustne
Sulforafan zawarty w niektórych z powyższych warzyw wykazuje aktywność bakteriostatyczną i bakteriobójczą dla H. pylori, a także jest substancją przeciwnowotworową – chroni zwłaszcza przed rakiem jelita grubego.
– Czosnek
Wyciąg z czosnku charakteryzuje się zawartością wielosiarczków o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym oraz podnoszącym naturalną odporność organizmu.
– Olejki eteryczne
Olejki eteryczne otrzymane z niektórych roślin np. z lebiodki, tymianku, cynamonu, wykazują działanie hamujące namnażanie się H. pylori.



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *