Naturalne sposoby na porost włosów

Piękne, lśniące i przede wszystkim gęste włosy to niemal wizytówka nie tylko kobiet, ale także mężczyzn. Wraz z upływem lat niestety tracimy coraz więcej włosów i nie odrastają one już tak szybko, jak w młodości. Istnieję jednak proste, domowe sposoby, dzięki którym możemy naturalnie poprawić kondycję skóry głowy.

 

Wcierki na porost włosów

Osoby, którym zależy na spowolnieniu wypadania włosów oraz przyśpieszeniu ich porostu powinny zadbać przede wszystkim o skórę głowy. Włosy zaczynają rosnąć od ich nasady, czyli mieszków włosowych stanowiących ,,fundament” włosa. Pielęgnowanie jedynie łodygi włosa zapewni tylko ochronę przed nadmiernym wysuszeniem i łamliwością. Jeśli chcemy, żeby włosy nie wypadała lub gdy zależy nam na przyśpieszeniu ich porostu, konieczne jest zadbanie również o skórę głowy.

Prawidłowa pielęgnacja skóry głowy opiera się przede wszystkim na stosowaniu wcierek. Jest to rodzaj odżywki, jednak o płynnej konsystencji, przeznaczonej do aplikacji i wcierania w skórę głowy. Wybierając wcierki warto decydować się na preparaty naturalne. Dobrym sposobem jest również stosowanie ziół. Po przyrządzeniu naparu zyskujemy domową wcierkę. Zioła, które pozytywnie wpływają na skórę głowy, to m.in.:

  • skrzyp polny,
  • pokrzywa zwyczajna,
  • kozieradka,
  • kminek,
  • hibiskus,
  • siemię lniane,
  • sok z brzozy.

 

Dieta na porost włosów

Aby włosy miały odpowiednie warunki do porostu, konieczne jest ich odżywianie również od wewnątrz. W tym przypadku podstawą jest zdrowa dieta pozwalająca na dostarczenie do organizmu wszystkich związków niezbędnych do zachowania gęstej fryzury. Warto więc wybierać produkty zawierające witaminy i minerały takie jak:

  • witaminy z grupy B – w szczególności biotyna (witamina B7), którą znajdziemy m.in. w: orzechach, migdałach, żółtkach jaj, marchwi, pomidorach, drożdżach, szpinaku;
  • witamina E – znajdziemy ją m.in. w orzechach, migdałach, nasionach słonecznika, ciemnych kaszach i produktach wieloziarnistych, a także w botwinie, jarmużu, malinach, szpinaku i szparagach.
  • żelazo – bogatym źródłem tego pierwiastka jest mięso, głównie podroby, wieprzowina, drób, a także tofu, soja, biała fasola, soczewica, ciecierzyca, pietruszka.


(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *