Woda termalna w kosmetyce

Jest wiele sposobów na dbanie o urodę, jednak ostatnio to naturalne metody cieszą się największym zainteresowaniem. Jednym z prostych, jednak bardzo skutecznych składników kosmetycznych jest woda termalna. Czym wyróżnia się woda termalna i kiedy warto sięgać po kosmetyki z jej zawartością?

 

Co to jest woda termalna?

Wody termalne pozyskuje się ze źródeł płynących nawet kilka tysięcy metrów pod ziemią. Woda przepływająca przez głębokie warstwy ziemi gromadzi cały szereg dobroczynnych związków. Co więcej, również wysoka temperatura w głębi ziemi ma wpływ na jakość wody, ponieważ pod jej wpływem tworzą się cenne związki.

Co ważne, czystość wód termalnych jest znacznie wyższa w porównaniu do każdego innego źródła wody. Krystalicznie czyste wody termalne podczas wydobycia zachowują wszystkie cenne wartości pochodzące z podziemnych źródeł.

 

Właściwości wody termalnej   

Drogocenna woda termalna po wydobyciu stanowi idealną bazę do produkcji kosmetyków. Odznacza się całkowitą hipoalergicznością, jest pozbawiona sztucznych dodatków i co ważne, zawiera nawet kilkadziesiąt minerałów korzystnie wpływających na stan skóry. Warto zaznaczyć, że zawartość wody termalnej zależy głównie od miejsca jej pozyskiwania i różni się w zależności od preparatu oferowanego przez daną markę.

Ze względu na jej naturalne działanie wykorzystywana jest jako gotowy kosmetyk w postaci sprayu do twarzy i ciała. Korzystne właściwości wody termalnej wykorzystywane są również na całe ciało, czego przykładem są uzdrowiska oferujące kąpiele w wodzie termalnej.

Krystaliczna woda termalna do pielęgnacji skóry wykazuje działanie takie jak:

  • nawilżanie;
  • odżywianie skóry;
  • przyśpieszanie regeneracji, również w przypadku schorzeń takich jak np. łuszczyca, alergie skórne, czy trądzik;
  • spowolnienie procesów starzenia;
  • łagodzenie podrażnień;
  • zmniejszenie świądu;
  • ukojenie po zabiegach, np. stosowana na blizny;
  • łagodzenie stanów zapalnych;
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych;
  • zmniejszenie zaczerwienienia;
  • poprawa elastyczności skóry.

 

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *