Pasternak zwyczajny – właściwości wykorzystywane w kuchni i nie tylko

Pasternak należy do nieco zapomnianych roślin, jednak jesienią warto ponownie wprowadzić go do kuchni. Warzywo przypomina pietruszkę i niczym nie ustępuje jej pod względem wartości odżywczych i cennych właściwości. Przekonaj się, jakie działanie wykazuje pasternak zwyczajny!

 

Pasternak – co to za roślina?

Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa L.) to roślina z rodziny selerowatych. Rośnie dziko na terenach górskich, w ogrodach uprawiany jest jako warzywo. Korzeń pasternaku przypomina pietruszkę, jednak już smak i nadziemna część rośliny wykazują istotne różnice. Łodyga może sięgać nawet 120 cm, a kwiaty pojawiające się w drugim roku po wsadzeniu maja barwę żółtą.

Smak pasternaku przypomina pietruszkę, ale wyczuwalna jest także słodycz zbliżona do marchwi. Połączenie takie sprawia, że pasternak zwyczajny doskonale nadaje się do potraw, w tym do sałatek. Korzeń jest stosunkowo miękki, może być spożywany na surowo lub po obróbce termicznej.

 

Pasternak – właściwości

Pasternak zwyczajny śmiało można nazwać rośliną o nadzwyczajnych wartościach. Jest to bogate źródło witamin i minerałów, a także licznych związków aktywnych, które korzystnie wpływają na zdrowie. W pasternaku znajdują się m.in. kumaryny, olejki eteryczne, błonnik, potas, witaminy z grupy B, witamina C, glikozydy, i tłuszcze roślinne. Pasternak zaliczany jest do roślin niskokalorycznych, doskonale nadaje się dla osób dbających o zachowanie optymalnej wagi ciała.

Znany i ceniony od wieków pasternak wykazuje działanie, takie jak m.in.:

  • przeciwzapalne,
  • moczopędne,
  • łagodnie uspokajające,
  • rozkurczowe,
  • pobudzające apetyt,
  • poprawiające trawienie.

 

W kuchni wykorzystuje się korzeń pasternaku, natomiast w ziołolecznictwie i w kosmetyce także kwiaty, z których wytwarza się rozmaite kosmetyki poprawiające kondycję skóry i włosów. Pasternak stosowany w formie płukanek do włosów wspomaga mikrokrążenie skóry głowy, a dzięki działaniu przeciwzapalnemu ułatwia leczenie łupieżu.

Poprawa ukrwienia wspiera odżywienie skóry głowy, co może korzystnie wpływać na włosy skłonne do nadmiernego wypadania. Na bazie pasternaku wytwarza się preparaty stosowane przy łysieniu, jak również środki poprawiające kondycję skóry w przypadku łuszczycy.



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *