Risotto – popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich, przyrządzona z ryżu podsmażonego na tłuszczu razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina (wytrawne), lub innego wytrawnego alkoholu, a po odparowaniu ugotowanego na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Po ugotowaniu ryż miesza się z utartym serem parmezanem, świeżym masłem (najlepiej lekko solonym), śmietaną, jogurtem lub innymi składnikami nadającymi mu aksamitną konsystencję.
Potrawę można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje ze smażoną wątróbką, drobiem, rybami, owocami morza lub plastrem mięsa, z warzywami i grzybami. Najwięcej zwolenników ma jednak risotto bez dodatków, czyli risotto po mediolańsku (alla milanese).
Potrawa prawdopodobnie przywieziona do Włoch z Chin przez Marco Polo.
Składniki – risotto z kurczakiem
-
40 dag pieczonego kurczaka
-
2 cebule
-
po strąku czerwonej i zielonej papryki
-
10 dag pieczarek
-
20 dag ugotowanej zielonej fasolki
-
3 łyżki oleju
-
20 dag ryżu
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
łyżka sproszkowanego chili
-
2 łyżeczki posiekanego tymianku
-
600 ml bulionu mięsnego
-
8 dag zielonych oliwek
-
sól
Etapy przygotowania
? Kurczaka pokroić na kawałki. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć i oczyścić, pokroić w małą kostkę. Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki.
? Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać kurczaka, chwilę smażyć. Włożyć ryż i mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty. Dodać paprykę, pieczarki, fasolkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić chili, tymiankiem i solą. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 15–20 minut, stale mieszając.