Szukaj

Sernik jogurtowy bez cukru.

Sernik jogurtowy bez cukru.

Wystarczą dwa duże jogurty greckie, by cieszyć się lekkim jak chmurka ciastem.
Pyszny i szybki deser, nie obciążający zbytnio portfela. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim grama sera! Coś dla fanów delikatnych smaków i prostych przepisów.

W dodatku możemy pokusić się o zdrowszą wersję, bez dodatku cukru. Ksylitol jest wspaniałym jego zamiennikiem. To naturalna substancja słodząca, pozyskiwana z kory fińskiej brzozy, szczególnie polecana diabetykom, gdyż nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

 

Składniki:

  • 2 duże jogurty greckie (po 400g każdy)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • łyżeczka startej skórki z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 170’ C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Cytrynę należy wcześniej sparzyć, następnie zetrzeć na małych oczkach tarki.

Żółtka miksujemy stopniowo dodając ksylitol, aż powstanie puszysta, jasna masa. Następnie dodajemy budyń waniliowy, olej, jogurty oraz skórkę z cytryny, miksujemy całość chwilę, tylko do połączenia.

W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
Dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie łączymy całość drewnianą łyżką.

Masę przelewamy do tortownicy (u mnie średnica 26 cm), delikatnie wyrównując.
Ciasto pieczemy około godzinę, na środkowym poziomie piekarnika (najlepiej sprawdzać stopień zrumienienia, wierzch sernika powinien lekko sprężynować przy delikatnym nacisku patyczkiem).

Upieczony sernik pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku, następnie odstawiamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień sernik możemy polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą lub wykonać szybką, kakaową i pyszną polewę. Polecam wypróbować ją także do innych ciast i deserów (np. mazurka lub owoców sezonowych).

Błyskawiczna polewa kakaowa:

Składniki:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki syropu z agawy

 

Przygotowanie:

Olej kokosowy roztapiamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Wyłączamy palnik i dodajemy resztę składników, mieszamy trzepaczką do połączenia i polewamy ciasto. Polewa bardzo szybko zastygnie, dosłownie po kilku minutach w lodówce.

Smacznego!