Szukaj

Czarnuszka – co to za roślina?

Czarnuszka – co to za roślina

Czarnuszka jest ciekawą rośliną siewną, która posiada liczne właściwości prozdrowotne oraz jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Ziarna czarnuszki dodajemy często jako posypkę do chleba, czy przyprawę do potraw, prawdopodobnie nie zdając sobie sprawy z jej leczniczych właściwości. Mowa o kminku czarnym, przez wielu uznawanym za zioło na wszelkie dolegliwości.

Czarnuszka – historia rośliny

Czarnuszka była cenioną rośliną od zamierzchłych czasów. Pierwsze wzmianki na temat czarnuszki ponoć zapisane są w Biblii. Wspominali o niej także słynny Hipokrates, czy Dioskurides. Roślina była uwielbiana także przez faraonów.

Czarnuszka występuje w wielu odmianach, a najpopularniejsze z nich to czarnuszka siewna oraz damasceńska, która posiada wyjątkowe walory dekoracyjne.

Jest to roślina siewna, jednoroczna, która lubi miejsca żyzne, nasłonecznione, o średniej wilgotności. Kwiaty mają najczęściej barwę białą lub niebieską. Z powodzeniem można ją uprawiać w przydomowych ogrodach oraz korzystać ze zbiorów w postaci nasion, czyli doskonale znanego wszystkim kminku.

Czarnuszka – właściwości zdrowotne

Czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego jest chętnie stosowanym ziołem w przypadku wszelkich chorób z towarzyszącymi objawami reakcji zapalnej. Roślina sprawdza się w niwelowaniu objawów zapalenia wynikającego zarówno z zakażeń bakteryjnych, jak i wirusowych. Kilkaset związków aktywnych wchodzących w skład czarnuszki wspiera układ immunologiczny oraz wspomaga leczenie infekcji.

Ziarna czarnuszki są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, przez co roślina służy do pozyskiwania zdrowotnego oleju z czarnuszki. Poza kwasami oraz czynnikami przeciwzapalnymi, czarnuszka zawiera np.:

  • fosfolipidy i fitosterole;
  • saponiny;
  • białka;
  • węglowodany;
  • alkaloidy;
  • olejek eteryczny;
  • witaminy: A, E, F;
  • witaminy z grupy B;
  • biotynę;
  • cynk;
  • selen;
  • magnezu;
  • wapń,;
  • żelazo;
  • sód.

Wykorzystanie czarnuszki (kminu) w ziołolecznictwie i kosmetyce

Nasiona czarnuszki mogą służyć do przygotowania oleju, który po regularnym stosowaniu przez kilka tygodni podnosi samopoczucie oraz wzmacnia organizm, szczególnie u alergików. Czarnuszka poprawia wydolność płuc usprawniając oddychanie, a tym samym wspomagając dotlenienie całego ciała. Sprawdza się przy leczeniu kataru oraz zapalenia zatok, a także jako środek obniżający poziom cholesterolu. Olej z czarnuszki można przyrządzić również samodzielnie.

Czarnuszka usprawnia pracę przewodu pokarmowego poprzez zwiększenie wydzielania żółci oraz przyśpieszenie perystaltyki jelit. Można ją stosować w przypadku niestrawności, wzdęć, biegunki oraz gromadzących się gazów jelitowych.

Z nasion czarnuszki można przyrządzać także napary. Wystarczy łyżeczkę nasion zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut. Przyrządzony napar można stosować do pielęgnacji włosów. Jest to doskonały sposób zapobiegający łysieniu oraz odbudowujący zniszczone cebulki włosów. Czarnuszka dostępna jest także w wielu gotowych szamponach do włosów. Napary stosowane na skórę w formie okładów przynoszą ulgę w przypadku dolegliwości takich jak:

  • egzema, nadmiernie wysuszona skóra;
  • skórne objawy alergiczne;
  • zmiany trądzikowe;
  • bóle reumatyczne.