Szukaj

Smalec z fasoli, czyli pasty z roślin strączkowych

Smalec z fasoli, czyli pasty z roślin strączkowych

Rośliny strączkowe są znakomitym źródłem białka. Fasola, soczewica i ciecierzyca zwierają go około 20g (w 100g strączków).  Ale strączki to nie tylko białko, to również drogocenne witaminy z grupy B i kwas foliowy, a także i minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.
To pyszny dodatek do zup, pasztetów i past kanapkowych.

 

Smalec z fasoli

Nazwa wcale nie jest przesadzona, smak bardzo go przypomina, jest to jednak wersja zdrowsza, wegańska i o niebo lepsza!

 

Składniki:

  • szklanka ugotowanej białej fasoli Jaś (może być też fasola z puszki)
  • cebula
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy
  • 1/2 jabłka startego na drobnych oczkach
  • sól
  • 1/2 łyżeczki majeranku

 

Przygotowanie:

Fasolę miksujemy na gładką pastę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni, zdejmujemy z ognia, dodajemy masę fasolową i jabłko, roztarty w palcach majeranek, szczyptę soli, 1/4 szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jeszcze 2 łyżki oliwy/ oleju, sól – jeśli trzeba, przekładamy do słoika, wierzch polewamy oliwą. Po przestudzeniu wstawiam do lodówki, trzymam w zakręconym słoiczku. Podajemy na kanapkach w towarzystwie kiszonego ogórka

Smacznego!

 

Pasta z soczewicy

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki słonecznika uprażonego na patelni
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 suszone pomidory

 

Przygotowanie:

Soczewicę i suszone pomidory gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości. Słonecznik rozdrabniamy. Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Podajemy na kanapkach ze świeżymi warzywami.

 

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości (około godzinę).

Cebulę kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy do zeszklenia. Suszone pomidory również drobno kroimy. Ciecierzycę przekładamy do miski wraz rozgniecionym czosnkiem i resztą składników. Całość blendujemy na gładką pastę.

Smacznego!