Soczewica to bogate źródło białka, może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też weganie sięgają po nią bardzo często i w przeróżnych postaciach.
Soczewica występuję w kilku rodzajach: zielona, czerwona, brązowa, żółta i czarna. Czerwona jest najbardziej popularna, ponieważ najszybciej ją przygotować, nie musimy jej namaczać i bardzo szybko się gotuje.
Ta roślina strączkowa jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, oraz składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas, wapń, cynk. Spożywanie soczewicy sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza również ryzyko udaru i chorób serca. Soczewica zawiera także taniny, związki chroniące nasz organizm przed nowotworami.
Soczewicę możemy podawać jako główny składnik sosów, kotlecików, pasztetów lub jako dodatek do zup czy sałatek.
Pasztet z czerwonej soczewicy
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 marchewki średniej wielkości
- cebula
- 2 laski selera naciowego
- 1/2 szklanki zmielonego słonecznika (lub pestek z dyni)
- 1/2 szklanki płatków jaglanych (możemy dodać ugotowaną na sypko kaszę)
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Do wrzącej wody wrzucamy soczewicę i gotujemy pod przykryciem (powinna wchłonąć całą wodę).
Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i również gotujemy do miękkości.
W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w plasterki. Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju smażymy cebulę aby się zeszkliła, po chwili dodajemy seler naciowy, liść laurowy, ziele angielskie i smażymy do czasu, aż seler zmięknie. Następnie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Marchew i soczewicę przekładamy do miski, dodajemy cebulę z selerem i resztę składników. Całość dokładnie blendujemy.
Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180’C około godzinę.
Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Pasztet idealnie się kroi, można go również rozsmarować na kromce chleba.
Smacznego!