Szukaj

Soczewica w roli głównej

Soczewica w roli głównej

Soczewica to bogate źródło białka, może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też weganie sięgają po nią bardzo często i w przeróżnych postaciach.

Soczewica występuję w kilku rodzajach: zielona, czerwona, brązowa, żółta i czarna. Czerwona jest najbardziej popularna, ponieważ najszybciej ją przygotować, nie musimy jej namaczać i bardzo szybko się gotuje.

Ta roślina strączkowa jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, oraz składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas, wapń, cynk. Spożywanie soczewicy sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza również ryzyko udaru i chorób serca. Soczewica zawiera także taniny, związki chroniące nasz organizm przed nowotworami.

Soczewicę możemy podawać jako główny składnik sosów, kotlecików, pasztetów lub jako dodatek do zup czy sałatek.

 

Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • cebula
  • 2 laski selera naciowego
  • 1/2 szklanki zmielonego słonecznika (lub pestek z dyni)
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych (możemy dodać ugotowaną na sypko kaszę)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Do wrzącej wody wrzucamy soczewicę i gotujemy pod przykryciem (powinna wchłonąć całą wodę).

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i również gotujemy do miękkości.

W międzyczasie cebulę kroimy w  kostkę, seler naciowy w plasterki. Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju smażymy cebulę aby się zeszkliła, po chwili dodajemy seler naciowy, liść laurowy, ziele angielskie i smażymy do czasu, aż seler zmięknie. Następnie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Marchew i soczewicę przekładamy do miski, dodajemy cebulę z selerem i resztę składników. Całość dokładnie blendujemy.

Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180’C około godzinę.

Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Pasztet idealnie się kroi, można go również rozsmarować na kromce chleba.

Smacznego!