Szukaj

Sos kurkowy

sos kurkowy

Pieprznik zwyczajny, czyli znana nam wszystkim kurka przyciąga nie tylko piękną, żółto-pomarańczową barwą. Te niewielkie grzyby to bogactwo witaminy C, zawierają też sporo potasu i witaminy D.

Kurki mają wiele zastosowań w kuchni, doskonale nadają się do potraw smażonych, duszonych, a nawet do marynowania. Wielu z nas wyczekuje sezonu, by skosztować klasycznej jajecznicy z kurkami. Poniżej polecamy także przepis na prosty i delikatny sos z tych maleńkich skarbów lasu.

 

Składniki:

  • 250g kurek
  • 1/4 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 50ml mleczka kokosowego (lub słodkiej śmietanki 30%)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól
  • łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Najpierw kurki należy dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń, szczególnie z piasku (który lubi czasem zepsuć efekt końcowy dania).

Dobrą metodą jest obfite posypanie kurek solą, zalanie wrzątkiem i odstawienie na minutę. Po minucie kurki wyławiamy, brudną wodę odlewamy i czynność powtarzamy.

Niektórzy czyszczą kurki na sucho, małą szczoteczką. Najlepiej znaleźć swojąulubioną metodę. Nam sprawdziła się idealnie ta pierwsza.

Oczyszczone i osuszone kurki kroimy na mniejsze części, chyba że trafiły nam się niewielkie okazy, wtedy zostawiamy takie, jakie są.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy masło oraz przygotowane wcześniej kurki. Całość podsmażamy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę i dusimy jeszcze kilka minut, aby sos nieco zgęstniał.

Na koniec dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i łyżkę soku z cytryny oraz pieprz i sól wedle uznania.

Taki sos doskonale komponuje się z makaronem, z ziemniakami, oraz w towarzystwie mięsa np. polędwiczek.

Smacznego!