Pieprznik zwyczajny, czyli znana nam wszystkim kurka przyciąga nie tylko piękną, żółto-pomarańczową barwą. Te niewielkie grzyby to bogactwo witaminy C, zawierają też sporo potasu i witaminy D.
Kurki mają wiele zastosowań w kuchni, doskonale nadają się do potraw smażonych, duszonych, a nawet do marynowania. Wielu z nas wyczekuje sezonu, by skosztować klasycznej jajecznicy z kurkami. Poniżej polecamy także przepis na prosty i delikatny sos z tych maleńkich skarbów lasu.
Składniki:
- 250g kurek
- 1/4 cebuli
- ząbek czosnku
- 50ml mleczka kokosowego (lub słodkiej śmietanki 30%)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść posiekanej natki pietruszki
- pieprz i sól
- łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Najpierw kurki należy dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń, szczególnie z piasku (który lubi czasem zepsuć efekt końcowy dania).
Dobrą metodą jest obfite posypanie kurek solą, zalanie wrzątkiem i odstawienie na minutę. Po minucie kurki wyławiamy, brudną wodę odlewamy i czynność powtarzamy.
Niektórzy czyszczą kurki na sucho, małą szczoteczką. Najlepiej znaleźć swojąulubioną metodę. Nam sprawdziła się idealnie ta pierwsza.
Oczyszczone i osuszone kurki kroimy na mniejsze części, chyba że trafiły nam się niewielkie okazy, wtedy zostawiamy takie, jakie są.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy masło oraz przygotowane wcześniej kurki. Całość podsmażamy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę i dusimy jeszcze kilka minut, aby sos nieco zgęstniał.
Na koniec dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i łyżkę soku z cytryny oraz pieprz i sól wedle uznania.
Taki sos doskonale komponuje się z makaronem, z ziemniakami, oraz w towarzystwie mięsa np. polędwiczek.
Smacznego!