Szukaj

Stefanka bez pieczenia

Stefanka bez pieczenia to bardzo szybkie i smaczne ciasto. Sposób przygotowania: blaszkę wykładamy połową herbatników. Mleko, masło, cukier, kakao stawiamy na ogniu, podgrzewamy mieszając aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypujemy powoli kaszę energicznie mieszając by nie powstały kluski. Trzymamy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje na tyle, że mieszanie sprawia trudność. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy kilka kropli aromatu, mieszamy i gorącą masę wylewamy na ciastka, wyrównujemy i wykładamy pozostałe herbatniki. Warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą, ale niezbyt mocno, by nie połamać czy powduszać ciastek – wkładamy na ciastka blaszkę o tych samych wymiarach spodem do dołu, a na to kładę deskę, wtedy poziom deseru będzie odpowidnio wyrównany, a herbatniki lekko zanurozne w masie nabiorą odpowiedniej miękkości. Robimy polewę podgrzewając na wolnym ogniu tłuszcz, dosypujemy cukier, kakao i mleko, mieszamy, gdy masa jednolita zdejmujemy z ognia,  wylewamy na ciasto, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na noc.

 

Składniki

(na dużą blaszkę)

40 herbatników

1 litr mleka

1 szklanka kaszy manny

3/4 kostki masła

2 łyżki kakao

3/4 szklanki cukru

kilka kropli aromatu waniliowego lub smietankowego

Polewa

własciwie każda ulubiona, ja tym razem zrobiłam taką:

1/3 kostki masła

2 łyżki kakao

3 łyżki cukru

łyżka mleka