Szukaj

Domowe sposoby na zgagę

Oto kilka domowych środków na zgagę, których można użyć, aby pomóc złagodzić objawy tej choroby:

Zaparz herbatę z mięty pieprzowej – weź liście mięty pieprzowej i pozwól im moczyć się we wrzącej wodzie przez około 4 do 6 minut. Następnie przecedź napar, aby pozbyć się liści i powoli pij herbatę. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę miodu, aby poprawić jej smak i aromat.

Imbir był używany od niepamiętnych czasów w leczeniu wiele problemów trawiennych. Jest to korzeń, który może przyczynić się do ułatwienia procesu trawienia, a także neutralizuje kwas żołądkowy. Zmieszaj około półtora łyżeczki zmielonego korzenia w szklance wody. Gotuj tę miksturę na małym ogniu przez około dziesięć minut, a następnie ją wypij.

Jedzenie papai lub picia soku z papai jest kolejnym doskonałym domowym lekarstwem na zgagę. Alternatywnie, można zjeść także banana, aby pozbyć się objawów zgagi.

Ssanie twardego cukierka lub żucie gumy bez cukru może pomóc złagodzić dyskomfort i ból spowodowany zgagą. Zasadniczo, sposób ten powoduje wydzielanie większej ilości śliny, a jej nadmiar wypłukuje przełyk neutralizując jednocześnie kwas.

Kurkuma ma właściwości lecznicze i była używana od czasów starożytnych w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Ułatwia trawienie i zapobiega gromadzeniu się kwasu. Można spożywać kurkumę, dodając ją do potraw w postaci proszku lub dodając szczyptę do mleka.

Kolejnym domowym sposobem na zgagę jest spożywanie jabłek. Jedzenie świeżych jabłek ze skórką może pomóc w neutralizacji kwasu i przynieść ulgę w pieczeniu.

Nasiona kopru włoskiego są również doskonałe do zwalczania bólu brzucha, wzdęć, jak i nadmiar kwasu w żołądku. Żucie kilku nasion kopru pomaga pozbyć się bolesnych objawów.

Mimo, że cytryna jest kwaśnym owocem to także może pomóc w walce ze zgagą. Napij się świeżego soku z cytryny zmieszanego z wodą, zanim zasiądziesz do jedzenia posiłku. Zapewni to ochronę przed wzmożoną kwasowością oraz zgagą. Możesz posłodzić taki napój dodając do niego łyżeczkę miodu.

Seniorka Maria mówi, że należy nosić przy sobie migdały, bo zjedzenie kilku z nich gdy dopadnie
nas zgaga powoduje prawie natychmiastową ulgę. Sprawdzone i bez kłopotu z gotowaniem.