Szukaj

Styl życia, a rozwój kandydozy przewodu pokarmowego

Styl życia, a rozwój kandydozy przewodu pokarmowego

Kandydoza, czyli zakażenie grzybicze szczepami Candida, najczęściej rozwija się w wyniku nieprawidłowego stylu życia oraz współistniejących chorób, co osłabia układ odpornościowy prowadząc do kolonizacji drobnoustrojów. Na rozwój kandydozy ogromny wpływ ma jednak nie tylko higiena zapobiegająca zakażeniu, a styl życia, w tym dieta i przyjmowane leki. Grzyby Candida albicans zamieszkują bowiem naturalnie skórę i błony ludzkiego organizmu, a nieprawidłowe postępowanie może prowadzić do kandydozy. Zobacz, jakie są przyczyny kandydozy przewodu pokarmowego i jak można zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.

 

Kandydoza przewodu pokarmowego – przyczyny

Wszelkie czynniki osłabiające naturalne bariery ochronne organizmu zwiększają ryzyko rozwoju kandydozy, nazywanej również drożdżycą lub grzybicą. Do rozwoju grzybicy dalszego odcinka przewodu pokarmowego może dochodzić m.in. po niedoleczonej kandydozie jamy ustnej, kiedy drożdżaki rozprzestrzeniają się na dalsze części przewodu pokarmowego, w tym przełyk, żołądek, czy jelita i odbyt.

Najbardziej narażone na rozwój grzybicy są osoby z obniżoną odpornością, głównie seniorzy oraz dzieci. Ponadto, istnieje wiele czynników, które dodatkowo osłabiają układ immunologiczny. Są to głównie współistniejące choroby, przede wszystkim nowotworowe oraz konieczność długotrwałego przyjmowania niektórych leków, np. środków immunosupresyjnych, antybiotyków (zwłaszcza o szerokim spektrum działania) oraz leków sterydowych. Również środki zobojętniające sok żołądkowy (np. inhibitory pompy protonowej) zwiększają ryzyko kandydozy. Co więcej, do rozwoju kandydozy może dochodzić częściej w przypadku osób chorujących na cukrzycę.

Kandydoza przewodu pokarmowego może rozwinąć się również u osób prowadzący niezdrowy tryb życia. Czynnikami zwiększającymi ryzyko choroby jest przede wszystkim nieprawidłowa dieta przepełniona sztucznymi dodatkami. Produkty wysokoprzetworzone zaburzają naturalną florę bakteryjną, co stanowi idealne warunki do rozwoju drożdżaków. Również przewlekły stres ma negatywny wpływ na zdrowie przewodu pokarmowego narażając organizm i zwiększając podatność na zakażenia grzybicze.

Objawy kandydozy przewodu pokarmowego   

Kandydoza jamy ustnej, gardła i przełyku zwykle diagnozowana jest na podstawie obserwacji przez lekarza, który stwierdza zmiany w wyglądzie błony śluzowej, Nieco trudniejsze w kwestii diagnozy są kandydozy przełyku, żołądka i jelit. Co więcej, objawy w ostatnim przypadku mogą być błędnie przypisywane innym schorzeniom. Niemniej jednak chorzy mogą odczuwać m.in.:

  • W przypadku grzybicy przełyku – trudności w przełykaniu; ból za mostkiem, a nawet w okolicy kręgosłupa i pleców, pieczenie i kłucie w trakcie przełykania pokarmów i śliny.
  • W przypadku kandydozy żołądka – nudności, bóle brzucha, spadek masy ciała.
  • W przypadku kandydozy jelit – bóle brzucha z towarzyszącymi skurczami; wzdęcia, biegunki lub zaparcia.

 Jak widać, objawy grzybicy przewodu pokarmowego są nieoczywiste i z łatwością można mylnie przypisać je innym schorzeniom. W żadnym wypadku nie należy jednak lekceważyć jakiegokolwiek symptomu, ponieważ nieleczona grzybica może się rozprzestrzeniać. Ponadto, niektóre z wymienionych objawów mogą także świadczyć o innych, poważnych schorzeniach.