Szukaj

Wsparcie leczenia grzybicy – dieta!

Wsparcie leczenia grzybicy – dieta!

Grzybica to zakażenie szczepami Candida, które leczy się w zależności od zainfekowanego obszaru stosując miejscowe lub doustne środki przeciwgrzybicze. Często jednak pomimo leczenia dochodzi do nawrotów choroby lub konieczne jest długotrwałe przyjmowanie preparatów leczniczych. Wszystko dlatego, że leczenie kandydozy wymaga również odpowiedniego postępowania. Zobacz, jakie zmiany w stylu życia warto wprowadzić u osób ze zdiagnozowaną grzybicą!

 

Grzybica przewodu pokarmowego

Warto wiedzieć, że kandydoza rozwija się w wyniku zakażenia drożdżakami, których wyróżniamy ok. 150 gatunków, z czego 9 odpowiedzialnych jest za rozwój choroby. Co ciekawe, drożdżaki naturalnie zamieszkują błony śluzowe przewodu pokarmowego, a w przypadku kobiet także błony pochwy. Zwykle jednak układ odpornościowy kontroluje ilość grzybów zapobiegając ich rozrostowi, a do nadmiernej kolonizacji dochodzi w wyniku osłabionej odporności.

Zwykle czynnikami predysponującymi do rozwoju schorzenia jest antybiotykoterapia oraz stosowanie niektórych leków. Niemniej ważna jest także dieta, ponieważ niektóre produkty osłabiają naturalną florę bakteryjną zwiększając ryzyko rozwoju grzybicy. Są również pokarmy, które wzmacniają bariery ochronne ułatwiając leczenie grzybicy oraz zapobiegając ponownemu rozwojowi choroby.

 

Pokarmy zalecane w diecie przeciwgrzybiczej

W przypadku grzybicy warto zdecydować się na dietę bogatą w owoce i warzywa. Zaleca się zwiększone spożycie surowej cebuli, czosnku, sałaty, brokułów oraz marchwi i pomidorów. Rośliny te zawierają duże ilości związków antyoksydacyjnym, które działają korzystnie w przypadku leczenia i profilaktyki grzybicy. Warto przyjmować także przeciery warzywne oraz produkty zawierające kwasy Omega 3, np. ryby morskie, ziarna słonecznika, olej lniany. Produkty takie jak olej cynamonowy oraz oliwa z oliwek wykazują właściwości przeciwgrzybicze, dlatego też warto wprowadzić je do codziennej diety.

Ważne w trakcie leczenia grzybicy jest zadbanie o naturalną florę bakteryjną, tak by przywrócić równowagę. Źródłem naturalnych, korzystnych dla zdrowia bakterii są naturalne, fermentowane przetwory mleczne, np. jogurty, maślanki i kefiry. Warto także zwiększyć ilość spożywanych owoców cytrusowych. W razie potrzeby zaleca się uzupełnianie diety w preparaty zawierające probiotyki.

Do picia najlepiej wybierać wodę, soki warzywne i owocowe, a także czerwoną lub zieloną herbatę. Niewskazane jest picie alkoholu oraz palenie papierosów. Używki przyczyniają się rozmnażania patogenów chorobotwórczych.

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować

Poza alkoholem i papierosami istnieją również produkty spożywcze, które mogą zaburzać naturalne pH żołądka, dlatego też warto je ograniczyć lub wyeliminować z diety osoby chorującej na grzybicę. Są to przede wszystkim cukry, ale także słodkie owoce, biały ryż, czy produkty z białej mąki. Zaleca się eliminację także produktów wykonanych na bazie drożdży oraz zawierających skrobię. Bezwzględnie warto zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, czyli wszelkich ,,gotowych dań”, a także gazowanych napojów słodzonych.