Gdy nie mamy czasu na gotowanie a przydałoby się jakieś szybkie i efektowne danie ma pewno sprawdzi się w tej roli francuski zawijaniec ze szpinakiem i serem typu feta.
Pewne składniki warto po prostu zawsze mieć w domu. Na wypadek, gdybyśmy zrobili się nagle głodni, gdy niespodziewanie przyjdzie do nas sąsiadka lub wnuki powinniśmy zawsze móc wykonać szybkie, smaczne i efektowne danie bez zbędnej straty czasu i wysiłku.
Robiąc zakupy w supermarkecie warto pamiętać o zabraniu do sklepowego koszyka gotowego ciasta francuskiego, pudełka sera typu feta i opakowania mrożonego szpinaku w liściach. Cebulę, olej, jajka, sól i pieprz, które też się przydadzą przeważnie mamy w domu.
Teraz już jesteśmy przygotowani na przyjście gości.
Wystarczy kilka prostych składników i zawsze możemy podać na stół szybkie i efektowne danie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
W międzyczasie przesmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym drobno pociętą w kosteczkę połówkę średniej cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach i na małym ogniu mieszamy oba składniki delikatnie przysmażając. Całość solimy i pieprzymy do smaku.
Szpinak z cebulą zdejmujemy z ognia i odstawimy na chwilę na bok, by pokroić w kostkę ser typu feta.
Z opakowania foliowego wyjmujemy zrolowane ciasto francuskie. Rozwijamy je na stole, an płasko, ale nie zdejmujemy z papieru. Na powierzchnię ciasta nakładamy i rozmieszczamy równomiernie liście szpinaku przesmażone z cebulą. Na szpinak rzucamy kostki sera typu feta.
Ciasto zawijamy jak roladę i smarujemy na koniec roztrzepanym jajkiem.
Pozostawiamy je na oryginalnym papierze, na którym było w środku opakowania i i razem z nim kładziemy na blasze do pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Gdy zawijaniec uzyska złocisty kolor wyjmujemy go z piekarnika i kroimy w poprzeczne porcje. Danie będzie na pewno pysznie smakowało z surówką z białej kapusty, marchwi i natki pietruszki z dodatkiem sosu winegret.
Smacznego:)