Celiakia jako wskazanie do stosowania diety bezglutenowej
Gluten to frakcja białka, którą odnajdziemy w życie, jęczmieniu, pszenicy, owsie. Osoby cierpiące na chorobę trzewną (celiakię) muszą stosować dietę bezglutenową, a więc powyższe zboża są dla tych pacjentów niewskazane i należy je zastąpić produktami takimi jak: ryż, komosa ryżowa, proso, amarantus, gryka, kukurydza. Amarantus (szarłat) Szarłat jest pseudozbożem o wyjątkowo dużej zawartości białka, które […]
Amarantus (szarłat) i jego wpływ na zdrowie
Szarłat to roślina odporna na susze, która wykazuje stosunkowo niewielkie zapotrzebowanie na wodę. Z amarantusa wytwarza się takie produkty jak: płatki, kasze, musli, kleiki oraz mąkę używaną do wyrobu ciast, ciastek i chleba. Białko Nasiona szarłatu zawierają od 16 do 20% białka o korzystnym składzie chemicznym co oznacza, że omawiana roślina posiada w swoim składzie […]
Kulki mocy. Energia w jednym kęsie.
Domowe słodycze możemy wykonać sami z dosłownie kilku składników. Kulki mocy nie dość, że zaspokajają chęć na coś słodkiego, to jeszcze są zdrowe i naprawdę proste! Warto zaopatrzyć się w sporą paczkę suszonych daktyli, gdyż można z nich stworzyć przepyszne cuda. Są bardzo słodkie, a po zmiksowaniu tworzy się z nich mus, który jest bazą […]