Szukaj

Kulki mocy. Energia w jednym kęsie.

Kulki mocy. Energia w jednym kęsie.

Domowe słodycze możemy wykonać sami z dosłownie kilku składników.

Kulki mocy nie dość, że zaspokajają chęć na coś słodkiego, to jeszcze są zdrowe i naprawdę proste!

Warto zaopatrzyć się w sporą paczkę suszonych daktyli, gdyż można z nich stworzyć przepyszne cuda. Są bardzo słodkie, a po zmiksowaniu tworzy się z nich mus, który jest bazą do naszych kulek.

Warto wiedzieć, że daktyle posiadają wiele cennych dla nas właściwości. Są źródłem błonnika, działają na nasz organizm przeciwzapalnie, a wysoka zawartość potasu pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Potas wspomaga funkcjonowanie naszych mięśni, tym samych zapobiegając uczuciu zmęczenia, stąd daktyle stały się głównym składnikiem naszych energetycznych kulek mocy.

Poniżej kilka przykładowych przepisów, które z pewnością zasmakują entuzjaści wszelkich słodkich łakoci.

Do ich wykonania używamy blendera z pojemnikiem i ostrzem w kształcie litery S.

 

Kulki orzechowe

Składniki:

  • szklanka suszonych daktyli
  • łyżka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i rozdrabniamy w blenderze na mus. Do musu dodajemy masło orzechowe i drobno posiekane orzeszki ziemne. Całość łączymy i formujemy zgrabne kulki.

Gotowe!

 

Kulki owsiane

Składniki:

  • szklanka suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki płatów owsianych
  • łyżka kakao lub karobu

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane drobno mielimy i przesypujemy do miski.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i rozdrabniamy w blenderze na mus. Łączymy masę daktylową z płatkami i kakao. Powstanie plastyczna masa, z której z łatwością uformujemy kulki na jeden kęs.

 

Kulki amarantusowe

Składniki:

  • szklanka daktyli
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • łyżka kakao

Przygotowanie:

Orzechy laskowe mielimy dość drobno w pojemniku blendera. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i rozdrabniamy w blenderze na mus. Łączymy masę daktylową z resztą składników. Z powstałej masy formujemy zgrabne kuleczki.

 

Do obtoczenia gotowych kuleczek możemy użyć:

– drobno posiekanych orzechów

– wiórków kokosowych

– mąki kokosowej

– kakao

– lub polać je rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Kulki mocy możemy przechowywać do tygodnia w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!