apetyt
Pasternak zwyczajny – właściwości wykorzystywane w kuchni i nie tylko

Pasternak należy do nieco zapomnianych roślin, jednak jesienią warto ponownie wprowadzić go do kuchni. Warzywo przypomina pietruszkę i niczym nie ustępuje jej pod względem wartości odżywczych i cennych właściwości. Przekonaj się, jakie działanie wykazuje pasternak zwyczajny! Pasternak – co to za roślina? Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa L.) to roślina z rodziny selerowatych. Rośnie dziko na terenach górskich, w ogrodach uprawiany jest jako warzywo. Korzeń pasternaku przypomina pietruszkę, jednak już smak i nadziemna część rośliny wykazują istotne różnice. Łodyga może sięgać nawet 120 cm, a kwiaty pojawiające się w drugimCzytaj dalej
Gdy brak apetytu

Bywają momenty, gdy brak nam apetytu na jakiekolwiek jedzenie. Co robić, aby nie dopuścić do całkowitego wyczerpania i utraty sił? Poniższe rady mogą stanowić pewną podpowiedź. Co wpływa na apetyt? Osoby chore i starsze często uskarżają się na częściowy lub zupełny brak apetytu. Ich łaknienie zaczyna zanikać. Potrawy, które dotąd cieszyły podniebienie, obecnie są traktowane, jak „zło konieczne”. Zjedzenie nawet małego posiłku staje się udręką. Chory lub senior całymi godzinami próbuje przełknąć chociażby jeden kęs jedzenia. Okazuje się, że na apetyt, ma wpływ szereg czynników, w tym zdrowie fizyczne, kondycjaCzytaj dalej