babka

 
 

Babki świąteczne

  Cytrynowa babka bezglutenowa Składniki: 100g mąki kukurydzianej 3 jajka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g ksylitolu (lub zwykłego drobnego cukru) 100g masła skórka otarta z 2 cytryny szczypta wanilii (opcjonalnie) szczypta kurkumy (opcjonalnie) Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 170’C z opcją grzania góra-dół. Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz wanilią i kurkumą jeśli używamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i ubijamy. Gdy masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość zaczynamy stopniowo dodawać cukier lub ksylitol. Masa musi być dobrze ubita, puszystaCzytaj dalej


Babka – chwast, czy lekarstwo?

Jak dobrze rozpocząć dzień

Babka przez wielu jest uznawana za chwast niepotrzebny w ogrodzie. W rzeczywistości ta niepozorna roślina wykazuje szereg dobroczynnych właściwości leczniczych. Sprawdź przy jakich dolegliwościach jest niezastąpiona… Babka to bylina występująca w wielu odmianach. W medycynie najczęściej wykorzystuje się babkę zwyczajną (Plantagos major), babkę lancetowatą (Plantagos lanceolata), babkę płesznik (P. psyllium) oraz babkę jajowatą (P. ovata). Roślina uznawana jest za chwast ponieważ bardzo łatwo się rozsiewa. Niektóre odmiany służą jako ozdoba ogrodów, inne są z nich usuwane, a jeszcze inne hodowane na skalę przemysłową. Babka – właściwości lecznicze Największą popularność zyskałoCzytaj dalej