/* */

Babki świąteczne

 

Cytrynowa babka bezglutenowa

Składniki:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g ksylitolu (lub zwykłego drobnego cukru)
  • 100g masła
  • skórka otarta z 2 cytryny
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 170’C z opcją grzania góra-dół.

Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz wanilią i kurkumą jeśli używamy.

Do drugiej miski wbijamy jajka i ubijamy. Gdy masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość zaczynamy stopniowo dodawać cukier lub ksylitol. Masa musi być dobrze ubita, puszysta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z cytryny.

Do miski z masą jajeczną dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy bardzo delikatnie do połączenia.

W rondelku rozpuszczamy masło i jeszcze gorące energicznie wlewamy do ciasta, krótko miksujemy tylko do połączenia składników.

Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut do zarumienienia.

Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Babkę możemy polać ulubionym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Babka piaskowa

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 250g miękkiego masła
  • szklanka drobnego cukru lub ksylitolu
  • szczypta soli
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 150g mąki pszennej (w opcji bezglutenowej możemy zamienić na ziemniaczaną)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160’C opcja grzania góra-dół.

Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Białka oddzielamy od żółtek.

W drugiej misce ucieramy miękkie masło, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku wciąż miksując, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.

Masę maślaną dodajemy do miski z mąką i mieszamy bardzo delikatnie, tylko do połączenia składników.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy do ciasta mieszając delikatnie.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, możemy użyć podłużnej formy lub np.  formy z kominem. Pieczemy około godzinę, do suchego patyczka.

Po tym czasie wyciągamy i studzimy na kratce.

Możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *