Mazurek świąteczny

Mazurek, tradycyjne wielkanocne ciasto, na kruchym spodzie w towarzystwie słodkiej polewy.

Pewnie każdy ma swoją ulubioną wersję tego przysmaku. Najczęściej na stołach goszczą mazurki z polewą kajmakową lub czekoladową, koniecznie przyozdobione płatkami migdałowymi.

Składniki na kruchy spód bez jajek:

  • 2 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego)
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 150g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Podane składniki wystarczą na formę o wymiarach 20x30cm

Przygotowanie:

Na początek kruchy spód.

Do miski wsypujemy zmielone siemię, 8 łyżek wody i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i spód wylepiamy schłodzonym ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy na złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.

 

Polewa czekoladowa wolno gotowana

Składniki:

  • 0,5l śmietany kremówki
  • 250g cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu
  • 50g masła
  • 5 łyżek kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do garnka, podgrzewamy na minimalnym ogniu często mieszając (trzeba uważać by polewa nie przywarła do dna garnka). Gotujemy aż do zgęstnienia polewy.

Jak sprawdzić czy polewa już jest gotowa? Wystarczy na zimny talerzyk wlać kilka kropel, jeśli szybko zastygną, polewa jest już gotowa.

Z tych proporcji wychodzi dość duża ilość polewy, powinna wystarczy na polanie dwóch mazurków lub innego ciasta J

 

Polewa czekoladowa ekspresowa

  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Olej kokosowy lub masło roztapiamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Wyłączamy palnik i dodajemy resztę składników, mieszamy trzepaczką do połączenia.

 

Wybraną polewę nakładamy na przygotowany wcześniej spód, ozdabiamy płatkami migdałów i odstawiamy do stężenia np. do lodówki.

 

Smacznego!

 

 

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *