chleb pszenny
acti50 aktywność fizyczna aktywność fizyczna i umysłowa seniora aktywność seniorów aktywność społeczna aktywność umysłowa aktywny senior badania bezpieczeństwo seniora ból stawów Centrum Seniora Angel Care choroba Alzheimera choroby serca ciasta COVID-19 cukrzyca dieta dieta seniora dobry stan zdrowia domowa opieka nad seniorem domowe wypieki emerytura emerytura seniora finanse seniora katarzyna dorosz koronawirus lato obiad opieka nad chorym opieka nad osobami starszymi opieka nad seniorem pieniądze renta senior uroda warzywa witaminy wypieki Zakład Ubezpieczeń Społecznych zdrowa dieta zdrowie zdrowie seniora zioła ziołolecznictwo ZUS
Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Gdy zakwas mamy już gotowy, pora na wypieczenie pierwszego bochenka! Najprostsza wersja chleba na zakwasie. W prostocie tkwi pełnia smaku. Potrzeba tak niewiele, by uzyskać tak wspaniały efekt! Miękki miąższ i chrupiąca skórka. Do pełni szczęścia wystarczy tylko dodatek dobrego masła. Składniki: 150g aktywnego zakwasu żytniego 250g wody 400g mąki pszennej łyżeczka soli Przygotowanie: Do miski przekładamy zakwas i mieszamy z wodą. Następnie dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Podczas wyrabiania ciasto będzie się trochę kleić, ale tak ma byćCzytaj dalej