choroby neurodegeneracyjne
acti50 aktywność fizyczna aktywność fizyczna i umysłowa seniora aktywność seniorów aktywność społeczna aktywność umysłowa aktywny senior badania bezpieczeństwo seniora ból stawów Centrum Seniora Angel Care choroba Alzheimera choroby serca ciasta COVID-19 cukrzyca dieta dieta seniora dobry stan zdrowia domowa opieka nad seniorem domowe wypieki emerytura emerytura seniora finanse seniora katarzyna dorosz koronawirus lato obiad opieka nad chorym opieka nad osobami starszymi opieka nad seniorem pieniądze renta senior uroda warzywa witaminy wypieki Zakład Ubezpieczeń Społecznych zdrowa dieta zdrowie zdrowie seniora zioła ziołolecznictwo ZUS
Żywienie w chorobach neurodegeneracyjnych

Proces starzenia się społeczeństwa sprawia, że występujące w wieku podeszłym schorzenia takie jak: choroba Alzheimera i choroba Parkinsona stanowią coraz większy problem medyczny, społeczny i ekonomiczny. Badania wskazują, że niektóre składniki pokarmowe wywierają korzystny wpływ na zapobieganie i leczenie chorób neurodegeneracyjnych. Kwasy tłuszczowe Osoby starsze spożywające duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu są zagrożone wystąpieniem chorób otępiennych. W leczeniu choroby Alzheimera i Parkinsona należy zwrócić uwagę na wprowadzanie do diety pokarmów bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas cis linolowy LA i kwas cisCzytaj dalej