dieta bezglutenowa

 
 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z nutą cytryny

To błyskawiczne, wilgotne ciasto, które najlepiej smakuje tego samego dnia. Ale to żaden problem, ponieważ znika ekspresowym tempie. Mąka kukurydziana znajdzie zastosowanie w każdej kuchni, nie tylko tam gdzie z konieczności unika się glutenu. Z mąki kukurydzianej z powodzeniem upieczemy niejedno ciasto, ale także zagęścimy nią sos czy zrobimy z niej kukurydziane naleśniki, tortille czy krakersy. Mąka kukurydziana to źródło błonnika, który obniża poziom cholesterolu we krwi. To także dobre źródło magnezu, żelaza i cynku, który wspomaga nasz układ odpornościowy. Mąka kukurydziana jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka.   Składniki: 200gCzytaj dalej


Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Leczenie tego schorzenia składa się z farmakoterapii oraz stosowania zbilansowanej diety dostarczającej składników potrzebnych do produkcji hormonów tarczycy. Wspominane hormony odpowiadają za normowanie tempa metabolizmu w organizmie, a więc ich niedobór doprowadza do spadku całkowitej przemiany materii, a to z kolei powoduje wzrost masy ciała. Podaż energii musi być indywidualnie ustalona i adekwatna do stylu życia pacjenta. U osób cierpiących na chorobę Hashimoto często stwierdza się niedożywienie białkowo-kaloryczne, które w konsekwencji prowadzi do pogorszenia funkcjonowania tarczycy. Powyższy stan może spowodować dodatkowy spadek metabolizmuCzytaj dalej


Celiakia jako wskazanie do stosowania diety bezglutenowej

Celiakia jako wskazanie do stosowania diety bezglutenowej

Celiakia (choroba trzewna) jest jedną z form reakcji alergicznej, została ona opisana ponad 60 lat temu przez Williama Dicke. Choroba występuje najczęściej u osób predysponowanych genetycznie i dotyka pacjentów w każdym wieku. W przypadku rozpoznania celiakii u osoby w wieku podeszłym, powinno być wykluczone współistnienie procesu złośliwego. Nowotwory przewodu pokarmowego w omawianej chorobie mogą dotyczyć 15% nieleczonych pacjentów. Ryzyko to spada po 5 latach stosowania diety bezglutenowej do poziomu odpowiedniego dla populacji ogólnej. Klinicznie choroba trzewna manifestuje się objawami złego wchłaniania lub zmianami patologicznymi przewodu pokarmowego, które ustępują pod wpływemCzytaj dalej